Matti Armota har drivit torghandeln i Blackeberg sedan han var tjugo år. Varje dag mellan april och oktober står han där med blomster, grönsaker, frukter och bär. Foto: Mikael Andersson

Matti, 29, är Blackans egen torghandlare

När det börjar närma sig vår kan du räkna med att han är där. Blackebergs egen torghandlare Matti Armota. Nu har han öppnat igen – för tionde året i rad.

  • Publicerad 16:43, 3 apr 2019

"Jag öppnade torghandeln första gången 2009. Då var jag runt tjugo år bara. Från början var det jättelitet, utbudet var inte så stort. Idag är det bättre, det har växt sig mycket större.

Jag säljer blommor, grönsaker, frukter och bär. Morgon till kväll. Nu i april är jag här från halv nio på morgonen, men när det blir sommar börjar jag redan vid sju. Det är mycket folk på en gång. De första kunderna kommer precis när jag öppnar. De frågar vad som är säsong och jag svarar att just nu är det clementiner, apelsiner och äpplen. Kanske lite bär också. Idag har vi massor av jordgubbar exempelvis. Men om någon månad kommer svaret vara vattenmelon.

Folk åker hit från hela Bromma. De kommer från Norra och Södra Ängby, från Åkeshov och Alvik. Överallt. Jag har till och med kunder från Ekerö, från Hässelby där jag bor och från Råcksta. Jag känner allihopa, efter tio år gör man det. Alla är så trevliga och Blackeberg är bästa platsen att vara på. Jag känner mig alltid lika uppskattad.

Just nu har jag torghandeln öppen mellan april och oktober. Men jag hade kunnat haft öppet hela vägen in i december om jag hade fått el. Stockholms stad har lovat mig det i åtta år men ännu har jag ingen ström. Jag tror inte de förstår hur viktigt det skulle vara för mig."

Matti känner nästan alla sina kunder. "Efter tio år gör man det", säger han. Foto: Mikael Andersson