Förslag. Max Johansson vill se en pump track-bana i Bromma Foto: Per-Erik Eriksson

Max, 15, vill ha en pumptrack-bana i Bromma

Max Johansson, 15, har lämnat ett medborgarförslag till lokalpolitikerna i Bromma om att anlägga en pumptrack-bana i Ulvsunda. Ett sätt att öka spontanidrotten bland Brommaborna, menar han.

  • Publicerad 11:34, 5 jun 2019

När politikerna i Bromma stadsdelsnämnden hade möte den 23 maj inleddes det med att Max Johansson, 15 år, från Ulvsunda fick presentera sitt medborgarförslag han skickat in.

– Jag har ett medborgarförslag om att anordna en pumptrack, det är rätt efterfrågat och det saknas något sådant i den delen av Bromma som jag bor i, sa Max inför nämnden.

En pumptrack-bana som kan variera i storlek, med kurvor och gupp att cykla i. Tanken är att man med några tramptag på cykeln ska använda kroppstyngden och farten för att "pumpa" sig igenom banan.

– Tanken är att den ska vara asfalterad, då ökar möjligheterna för de som vill köra med sparkcykel eller skateboard. Banan har heller inga vassa kanter, så det finns inga läskiga vinklar och därför passar den både nybörjare och proffs, säger Max.

Utnyttja tom gräsplätt

Själv har han cyklat sedan han var sex år. Nu kör han både downhill, vilket innebär att cykla nedför berg, och pumptrack.

I sitt förslag har Max tänkt ut två eventuella platser där banan skulle kunna stå.

– Bredvid utegymmet vid Lillsjön finns det en tom gräsplätt som är helt perfekt för spontanidrott. Men annars tänkte jag på den tomma gräsplätten vid Johannesfreds tvärbanestation, då är det lätt att ta sig kollektivt dit, säger han.

Bromma kan få en pumptrackpark

Den 24 till 25 augusti kommer världsmästerskapen i pumptrack att hållas i Järvsö, Hälsingland, och Max är en av de som ska tävla.

På stadsdelsnämndsmötet verkade politikerna positiva till Max initiativ om en pumptrack-bana i Bromma.

– Det är alltid positivt när vi får den här typen av förslag för att se hur vi kan förbättra möjligheten för idrott och motion i Bromma. Förvaltningen kommer att titta på det här, sa nämndens ordförande Johan Paccamonti (M).

Här kan du köra pumptrack

I Bromma finns ingen pumptrack-bana, däremot finns det på några andra platser i Stockholm:

Parkleken Gulsippan, Gulsippsgränd 2, Hässelby

Aktivitetsparken i Vilunda, Husarvägen, Upplands Väsby

Lådugårdsgatan, mellan Skördegatan och Mönstringsvägen, Ursvik

Sollentunavallen, Strandvägen 65, Sollentuna

Mellanbergsparken (är en pop-park och kommer finnas fram tills september), Personnevägen 91, Hägersten

Visa merVisa mindre