FÖRSENAT. Södermalmsborna får vänta bra mycket längre än planerat innan de kan sätta tänderna i en Max-burgare vid Medis. Foto: Andreas Jennische

Max vid Medis försenas – ett helt år

Hamburgerkedjan Max skulle ha slagit upp portarna för sin nya restaurang vid Medborgarplatsen redan i vintras. Men istället försenas nyöppningen ett helt år.

  • Publicerad 17:03, 3 maj 2018

Som StockholmDirekt kunde rapportera i maj förra året har hamburgerkedjan Max tagit över den klassiska gamla Kina-restaurangen Ming Gardens lokal vid Björns trädgård. Max har tidigare inte velat gå ut med något spikat datum för när den nya restaurangen kan tänkas öppna, men på hemsidan stod det att det i alla fall skulle ske under vintern 2017/2018.

Burgarkrig på Söder när ny storkedja kliver in på Medis

Men trots att det nu hunnit bli maj månad är byggnaden fortfarande täckt av byggplast, vilket fått många Södermalmsbor att undra vad som står på.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

StockholmDirekt kan nu avslöja att den nya restaurangen inte kommer öppna än på länge. Det är alla eniga om – men när det kommer till anledningen går versionerna isär.

– Stockholms stad, som äger fastigheten, har beslutat om vissa renoveringar som tyvärr gör att det drar ut på tiden. Vi kan inte säga något datum än när det är klart men tror att vi kan öppna senare i höst, säger Marita Wengelin, PR-chef på Max.

Det är nästan ett helt års försening. Var ni medvetna om det när ni ingick avtalet?

– Nej, det var vi inte. Inledningsvis hoppades vi kunna öppna vintern 2018. En restaurangrenovering omfattar många delmoment och vissa har tagit längre tid än vad som kunde förutses. Det har gått några turer i detta men det är staden som äger fastigheten och har beslutat att det här behöver göras.

Skyller på varandra

Men enligt Tomas Schilén, kundförvaltare på fastighetskontoret, är det inte renoveringen som är boven i dramat.

– Det var en gammal lokal som behövde renoveras efter den tidigare hyresgästen, men det var Max medvetna om och det är vi klara med nu. Det som tar tid är att de vill göra stora förändringar i lokalen, som att sätta in en rulltrappa och sätta upp fönster där det idag är en växtklädd vägg, säger han och fortsätter:

– Från vårt håll ser vi inga problem med det, men de måste få bygglov för det och stadsbyggnadskontoret har hittills sagt nej. Det är bygglovet alla väntar på.

Ny växtvägg i Björns trädgård

Mikael Medin, projektledare för Max på Medborgarplatsen, bekräftar att restaurangen väntar på bygglov för att få bygga om terrassen något för att få plats med rulltrappan –samt att man vill ersätta den nuvarande växtväggen med fönster för att öppna upp lokalen mot Björns trädgård.

– Men förseningen beror på inte på det utan en massa dolda fel som upptäcktes under rivningen. Stockholms stad har tagit tillbaka lokalen för att åtgärda det, så det är klart det drar ut på tiden.

Besked väntas snart

Max säger att de hoppas kunna presentera ett spikat öppningsdatum inom två månader. Under den tiden hoppas man på ett positivt besked från stadsbyggnadskontoret rörande ändringar i detaljplanen, uppger Mikael Medin.

Är det över för fyra små rätter?

Växtväggen vid Björns Trädgård...

..., även kallad "vertikal trädgård", kostade 350 000 kronor och sattes upp av staden 2014 som ett pilotprojekt med ny teknik som fastighetskontoret ville testa för att dämpa ljud, bryta ner föroreningar, öka den biologiska mångfalden och utveckla ekosystemtjänster på stadens fastigheter.

Visa merVisa mindre