Pera Edani målar på känsla och inspireras av allt hon gillar – serier, filmer och fotboll. Foto: Claudio Britos

Maxa sommaren – med Huddinge som hemmaplan

En rolig sommaraktivitet behöver inte kosta någonting. Vi hälsade på barnen i Creative Vårby som ritar och målar på utflykt i naturen.

  • Publicerad 09:57, 29 jun 2018

– Jag älskar att rita och vill bättra mig i det, säger Esat Ziya Dönmez, utan att höja blicken och blyertspennan från papperet.

Han sitter i skuggan under ett tält på ABF Huddinges innergård i Vårby gårds centrum. Grenar börjar ta form i arkets kant och snart greppar ett par klor om en av grenarna.

– Det ska bli en örn. Örnar är mitt favoritdjur. Jag älskar deras huvuden och den krokiga näbben.

Åker på blomutflykt

Esat är en av sju barn som har valt bort stranden denna heta sommardag för att göra det han gillar mest, måla. Under tre veckor anordnar ABF:s projekt Creative Vårby konstskola för barn mellan 8 och 12 år.

Men tanken är inte att de ska sitta fast inne på ABF hela sommaren.

Sugen på konst?

Creative Vårby pågår varje tisdag till fredag klockan 13–17 fram till den 13 juli.

Ring projektledaren Ramona Pazanin på 072– 29 300 67 för anmälan.

Första dagen gjorde 15 barn en utflykt för att plocka blommor att pressa.

– Vi kommer göra fler utflykter, för det blir ju deppigt att sitta här för mycket när det är så bra väder. Nästa gång kanske vi går ut och letar bra pinnar att bygga något med och gången efter det kanske vi tar med oss akvarellfärg och går ner till vattnet, säger Annabell Chin, som är konstnär och ledare för Creative Vårby.

”Meningsfullt att göra”

Creative Vårby har funnits sedan våren 2017, men antar lite olika form under olika delar av året. I våras kunde man prova på att dansa och i höst blir det både dans och teater.

– Tonåringarna kan åka till Skärholmen och Botkyrka, men barnen bli kvar i området. Vi vill se till att de får något meningsfullt att göra. Kostnadsfritt så klart, säger Ramona Pazanin, projektledare på ABF Huddinge.

– Det finns inte samma kultur här som till exempel i Segeltorp där föräldrarna anmäler sina barn till seglarläger, balettläger och simskola. Här söker ofta barnen upp aktiviteterna själva, fyller verksamhetsledaren Natte Högberg i.

Konstnärskursen är varje tisdag till fredag klockan 13–17 fram till den 13 juli. Man måste anmäla sig innan man kommer dit. Det går att anmäla sig under hela perioden.

Mer att göra i Huddinge i sommar

Fotboll och träning i Visättra

Hela sommaren fram till den 25 augusti styr Active Power Movement upp fotboll, volleyboll, styrketräning och löpning. Varje vecka onsdag, fredag och lördag klockan 15–22.

Njut av naturreservaten

Ta med sovsäck och liggunderlag och fly storstadspulsen! Huddinge är med sina 13 naturreservat länets främsta friluftskommun. Det finns iordningställda eldstäder, ved och kojor och vindskydd att sova i. Mer information finns på kommunens hemsida.

Testa skateboard

Testa massor av roliga saker gratis och se en show med Andreas ”Andy” Lindqvist, världmästare i BMX och Stefan ”Lillis” Åkesson, världsmästare i skateboard. 6–8 augusti utanför Skogås Racketcenter.

Foto- och skrivkollo

Tillsammans med Daniella Backlund, fotograf, och Nina Ivarsson, skrivlärare och författare, får du under fyra dagar vara kreativ inom foto och skrivande. Det blir aktiviteter i Vårby och i konstverkstaden på biblioteket. Mellanmålssmörgås och frukt serveras. Gratis, men föranmäl dig till biblioteket. Vårby bibliotek 6–9 augusti.

Mobil fritidsgård

Fritidsledarna från gårdarna Vårby ungdom och Ungzon laddar upp med musik, bollar, pyssel grejer, kubb, grill, basket, brännboll, bad, roliga lekar med mera och besöker platser där unga hänger. För uppdateringar om aktiviteterna och tider se följ oss på Instagram @ungzon_yc och @varby.ungdom. 9–15 juli.

Fiska med Sportfiskarna

Prava på fiske vid Vårby strand i Vårby gård. För dig 6–15 år. Sportfiskarna finns på plats med kunnig personal och all fiskeutrustning du behöver, oavsett om det är första gången eller om du fiskat mycket tidigare. Sportfiskarna bjuder på mat och dryck. 9–13 juli.

Parkteatern

Möt dockorna i parken
– möt dockorna från Marionet­teaterns mest älskade föreställningar. Skärholmstorget 2–3 augusti klockan 13.00 och 15.00.

Se fler aktiviteter på huddinge.se

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.