Maxade julpyntet i Tumba – åttonde året i rad

Hur skapar man en mysig stämning och sprider julglädje i denna mörka tid på året? Andreas och Lina livar upp Sedelvägen i Tumba för åttonde åren i rad. Klättrande jultomtar och flygande renar, det hela handlar om ”känslan av något som händer”.

  • Publicerad 14:31, 5 dec 2017

På morgonen slås det på mellan 05:00-08:00 och på eftermiddagen mellan 15:00 till 23:00.

Julpyntsintresset hos Andreas och Lina började egentligen med en buske som de dekorerade med en slinga varje jul.

– Vi ville göra om pyntet och flyttade sedan slingan till äppelträdet istället. Svärfar tycker också att det är roligt att pynta så man triggades igång lite, säger Andreas Nilsson, 36 från Tumba.

Sen tog det fart. Idag dekoreras huset och gården med cirka 6000 lampor. Lampor som skapar en härlig och livlig stämning på Sedelvägen i Tumba.

Har de södra sidans mest julmaxade hus?

Allting bör vara sammanhängande och ”inte bara vara lite här och var”, som Andreas beskriver sin julpynts-stil.

– Vi vill att det ska finnas en liten känsla av att det händer något. Tomten sitter i en släde med renen och att han är på gång att flyga iväg. På ett av våra fönster har vi också en tomte som håller på att klättra in i huset.

Foto: Privat

Hoppas att fler tänder till

Än så länge har de inga konkurrenter i närheten. Men Andreas hoppas på att fler i området väljer att skapa mer julglädje på sin gård. För honom är julpyntet ett levande projekt och han har redan nu börjat tänka på vad som kan pyntas annorlunda till nästa år.

Vad tycker grannarna?

Att sätta upp 6000 jullampor tar minst två dagar. Sedelvägenborna tycker att det är roligt med ”galna grannar”, berättar han.

Men självklart tycker inte alla lika.

– En gång tömde jag ett förråd på gården och testade att sätta på blinkande julbelysning som fick förrådet att se ut som ett jättestort paket. Tyvärr tog det inte mer än en och en halv timme innan en granne kom och knackade. Hon tyckte att det lös för mycket.

Sagan om den inställda julen i Huddinge

Kom överens

Då kom Andreas och grannen överens om att ta ner all blinkande julbelysning. Alla grannar bör respekteras – därför har det julpyntade huset på Sedelvägen bestämda tider för när belysningen är igång.

– På morgonen slås det på mellan 05:00-08:00 och på eftermiddagen mellan 15:00 till 23:00. Vi vill inte att någon ska störas när den ligger och sover, säger Andreas.

Andreas och Lina planerar att ta ner julpyntet strax efter nyår men äppelträdet lyser enda fram till mars.

– Vi tycker om att ha en härligt stämning inte bara på julen.

Foto: Privat

Utmaning: Vem har det bästa julpyntet i Botkyrka?

Har du eller din granne pyntat lite extra fint till jul? Nu vill vi få koll på trädgårdarna, husen och balkongerna i området som har det bästa julpyntet. Skicka in bilder till oss!

Mejla botkyrka@direktpress.se. Skriv var bilden är tagen någonstans och gärna en kommentar till den. Senast 17 december vill vi ha ditt bidrag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.