historia. MB Byggs tidigare lokaler i Stads-Gånsta utanför Enköping. I dag har byggbolaget Systemhus detta som besöksadress. Foto: Tobbe Andersson, Svenska Aerobilder

MB – Konkursen där alla förlorade

Efter drygt två år och miljoner i kostnader är konkursen av MB Eriksson bygg och fastighet AB och dess dotterbolag klar. En konkurs som bara lämnar förlorare efter sig, och en del frågetecken.

  • Publicerad 09:26, 1 mar 2019

Konkursen av MB Eriksson bygg och fastighet AB och dess dotterbolag har varit en rejäl långbänk. En konkurs kantad av mycket känslor från fordringsägare och i vissa fall bristande intresse från företagets huvudman.

Nu meddelar konkursförvaltaren Peter Roth, efter två år, att han gjort vad han kunnat. Nu har han skickat in sin arbetsredogörelse, slutredovisning och utdelningsförslag till Uppsala tingsrätt.

Därmed är konkursen inofficiellt avslutad, i alla fall från förvaltarens sida. Men det lär dröja ytterligare ett par månader innan konkursen blir officiell.

– Tingsrätternas och tillsynsmyndighetens kvarnar maler långsamt. Räkna med att det tar tre månader till, säger advokaten Peter Roth.

Blir inga pengar över

Ungefär två år tog konkursen. Och de cirka 200 fordringsägare som fortfarande hoppats att de ska få tillbaka sina pengar, kan sluta hoppas. MB har över 80 miljoner kronor i skulder. Men det gick inte att skrapa ihop mer än ett par miljoner ur konkursboet. 2 183 424 kronor för att vara exakt, varav 1 160 000 kronor är köpeskillingen som SGE Construction AB köpte delar av bolaget och inkråmet för.

Men efter förvaltarens arvode samt kringkostnader under processen, drygt 1,2 miljoner kronor, så återstår inte mer än 952 140 kronor.

Den summan går direkt till Swedbank, som som var den enda prioriterade fordringen i utdelningsförslaget. Swedbank var också den enskilt största fordringsägaren, med betalkrav på nästan 29 miljoner kronor, gentemot MB.

Alla andra fordringsägare kammar noll.

Men även om konkursen snart är helt avslutad, så lämnar den många frågetecken.

En av de stora projekten under konkursen gäller ett villaområde, om totalt 41 villor, i Sala som Eriksson Bygg höll på att bygga åt företaget Bråstaborg innan konkursen.

Enligt Salafirman hade inte MB lyckats bygga husen på rätt sätt och i tid, och hävde därför avtalet med MB.

Enligt konkursförvaltarens arbetsredogörelse har Björn Eriksson, MB:s huvudman att det är just det bygget som gav MB dess likviditetsbrist.

Affären var värd drygt elva miljoner kronor för MB. Men när konkursförvaltaren gjorde ett försök att driva målet i domstol för att kräva pengar av Bråstaborg, som också lämnade in en motstämning, var MB:s huvudmans intresse för att medverka mycket lågt.

– Jag påminde honom om de frister som tingsrätten hade ställt för parterna. Detta var det slutgiltiga testet för bolagsorganet (Björn). Skulle han förmås till att medverka till att ta fram uppgifter som förde målet framåt eller skulle han avstå? Det visade sig att det senare alternativet som var bolagsorganets val, skriver Peter Roth i sin arbetsredogörelse.

Därmed avslutades ärendet och parterna nådde en förlikning där de kom överens om att betala sina egna rättegångskostnader.

Håkans röst till gala i Berns Salonger

Nyheter Håkan Mattsson har läst in ljudboken "Rösterna på slottet" som tävlar om priset Storytel Awards.torsdag 20/2 15:51