MUSEUM. MC Collection stänger den 29 juli. Foto: Jonas Carlsson

MC Collection lämnar Sollentuna

Motorcykelmuseet MC Collection lämnar Sollentuna. Den 29 juli stänger de lokalen i Edsvik och flyttar till Tidö Slott utanför Västerås.

  • Publicerad 16:44, 15 maj 2018

Det finns nog inte ett större intresse från politiken att faktiskt satsa på Edsvik

MC Collection lämnar Sollentuna efter nio år. Orsaken till beslutet är för hög hyra, litet besöksunderlag och ett Edsvik som aldrig blev vad museet hade hoppats på.

– Hyran har varit väldigt hög och kommunen har inte velat förhandla om den. Det har blivit för mycket pengar, jag har behövt ta ur egen ficka för att få det att gå runt, säger Christer R Christensson som driver MC Collection.

När projektet Edsvik drog igång för ett antal år sedan var förväntningarna stora på vad det skulle leda till.

– Vi förväntades oss att det skulle bli ett utflyktsmål för hela familjen, med konst och kultur. Men det har inte riktigt hänt. Det finns nog inte ett större intresse från politiken att faktiskt satsa på Edsvik. Man måste skapa innehåll och marknadsföra sig. Som det är nu står byggnader fortfarande tomma, menar Christer R Christensson.

Han är också kritisk till att man från kommunens sida inte har lyckats skapa nyfikenhet kring området. En sak han länge efterfrågat är en skylt från E4 som gör reklam för Edsvik.

– Men det har aldrig hänt. Det är synd.

Magnus Ramstrand (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande, tycker att det är tråkigt att museet försvinner.

– Det är verkligen synd. Det är en riktig pärla.

Men någon anledning att vara allt för självkritisk från kommunens sida tycker han inte att det finns.

– Vi från kommunens sida har varit väldigt välvilliga. Vi har gett rabatt på hyran och när vi har annonserat om Edsvik har vi gjort reklam för MC Collection och konsthallen också, säger han och fortsätter:

– Jag vet att de är kritiska till hur vi från kommunens sida har agerat. Men det hade nog inte spelat någon roll om vi hade pumpat in ännu mer marknadsföring. I grunden tycker jag att en verksamhet måste dra besökare och vara attraktiv i sig.

Christer R Christensson är nu hoppfull att verksamheten vid Tidö Slott ska gå bättre. Förberedelserna inför nästa års öppning pågår redan för fullt.

– Kommunen där har ett helt annat engagemang. Sedan är redan platsen i sig ett utflyktsmål med många andra saker redan.

Innan MC Collection stänger kommer de som vanligt att delta på nationaldagsfirandet den 6 juni som infaller på samma dag som motorhistoriska dagen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

City Gross stänger under 1,5 år

Nyheter Öppnar igen vid årsskiftet 2021 City Gross har nu skrivit avtal med hyresvärden i det nya centrumet med inflyttning om ungefär 18 månader. I slutet på sommaren väntas mer information om de nya hyresgästerna.tisdag 25/6 17:03

Unga får hjälp att hitta rätt bana

Nyheter Projektledaren: "Det handlar om att skapa en kreativ miljö som passar just de här ungdomarna" Möjligheternas plats har hjälpt flera till fortsatta studier och jobb det senaste året. Tre ungdomar har med hjälp av ledarna på Möjligheternas plats nu skapat sitt eget sommarjobb.tisdag 25/6 11:12

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08
Stockholm Direkt