MUSEUM. MC Collection stänger den 29 juli. Foto: Jonas Carlsson

MC Collection lämnar Sollentuna

Motorcykelmuseet MC Collection lämnar Sollentuna. Den 29 juli stänger de lokalen i Edsvik och flyttar till Tidö Slott utanför Västerås.

  • Publicerad 16:44, 15 maj 2018

Det finns nog inte ett större intresse från politiken att faktiskt satsa på Edsvik

MC Collection lämnar Sollentuna efter nio år. Orsaken till beslutet är för hög hyra, litet besöksunderlag och ett Edsvik som aldrig blev vad museet hade hoppats på.

– Hyran har varit väldigt hög och kommunen har inte velat förhandla om den. Det har blivit för mycket pengar, jag har behövt ta ur egen ficka för att få det att gå runt, säger Christer R Christensson som driver MC Collection.

När projektet Edsvik drog igång för ett antal år sedan var förväntningarna stora på vad det skulle leda till.

– Vi förväntades oss att det skulle bli ett utflyktsmål för hela familjen, med konst och kultur. Men det har inte riktigt hänt. Det finns nog inte ett större intresse från politiken att faktiskt satsa på Edsvik. Man måste skapa innehåll och marknadsföra sig. Som det är nu står byggnader fortfarande tomma, menar Christer R Christensson.

Han är också kritisk till att man från kommunens sida inte har lyckats skapa nyfikenhet kring området. En sak han länge efterfrågat är en skylt från E4 som gör reklam för Edsvik.

– Men det har aldrig hänt. Det är synd.

Magnus Ramstrand (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande, tycker att det är tråkigt att museet försvinner.

– Det är verkligen synd. Det är en riktig pärla.

Men någon anledning att vara allt för självkritisk från kommunens sida tycker han inte att det finns.

– Vi från kommunens sida har varit väldigt välvilliga. Vi har gett rabatt på hyran och när vi har annonserat om Edsvik har vi gjort reklam för MC Collection och konsthallen också, säger han och fortsätter:

– Jag vet att de är kritiska till hur vi från kommunens sida har agerat. Men det hade nog inte spelat någon roll om vi hade pumpat in ännu mer marknadsföring. I grunden tycker jag att en verksamhet måste dra besökare och vara attraktiv i sig.

Christer R Christensson är nu hoppfull att verksamheten vid Tidö Slott ska gå bättre. Förberedelserna inför nästa års öppning pågår redan för fullt.

– Kommunen där har ett helt annat engagemang. Sedan är redan platsen i sig ett utflyktsmål med många andra saker redan.

Innan MC Collection stänger kommer de som vanligt att delta på nationaldagsfirandet den 6 juni som infaller på samma dag som motorhistoriska dagen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ännu mera spår i Bisslinge i vinter

Nyheter Hoppas på premiär innan jul I dagarna har snökanonerna börjat preppa för skidspåren i Bisslinge. Två nya spår är planerade inför öppningen som arrangörerna hoppas ska ske innan julhelgen.torsdag 5/12 16:30

Åtal dröjer i fallet vid Kärleksudden

Nyheter Åklagaren har begärt förlängd häktningstid I slutet av året väntas utredningen blir klar med fallet där en kvinna påträffades medvetslös vid Kärleksudden. Åklagaren begär förlängd häktningstid för den man som misstänks för brottet.onsdag 4/12 16:50

Nu ska kommunen stå för blöjor i förskolorna

Nyheter Väljer att rätta sig efter kammarrättens dom Från och med årsskiftet ska alla kommunala förskolor tillhandahålla blöjor i Sollentuna.onsdag 4/12 8:52
Stockholm Direkt