MC-KORTEGE. Under första maj passerade 170 mc-ekipage Älvsundavägen och Mälarvägen i Väsby för att hedra 16-åriga Tyra som dog i cancer i december. Startavgiften gick till Cancerhjälpen och Sarkomföreningen. Foto: Meltrockphoto MC/Ylva Grandin

MC-kortege för att hedra Tyra från Upplands Väsby

Många höjde säkert på ögonbrynen vid Älvsundavägen och Mälarvägen under första maj. Då passerade nämligen en motorcykelkortege med över 170 ekipage för att hedra Tyra från Upplands Väsby. Hon gick bort i cancer för fem månader sedan, endast 16 år gammal.

  • Publicerad 16:45, 3 maj 2019

Syftet med kortegen är till minne av Tyra och andra som kämpat och kämpar.

MÄKTIGT. 170 mc-ekipage deltog i kortegen till Tyras minne. Foto: Meltrockphoto MC

– Syftet med kortegen är till minne av Tyra och andra som kämpat och kämpar, berättar mamma Ylva Grandin, som tagit initiativ till MC-kortegen "A ride for our child – Tyra” i starkt samarbete med motorcykelklubben MCE, motorcykelentusiasterna Järfälla.

Tyra, som bodde vid Edssjön i Upplands Väsby, avled i december 2018 i cancerformen rhabdomyosarkom.
– När cancern drabbar våra barn och ungdomar är det en av de värsta mardrömmarna man kan tänka sig. Vår älskade dotter Tyra blev berövad på så mycket och blev bara 16 år. Hon älskade att åka med på hojturer, så vi ville hedra henne på detta sätt, säger Ylva Grandin. 

170 mc-ekipage deltog i kortegen, som startade vid MCE i Järfälla och avslutades vid Wenngarns bageri och café i Sigtuna.
– När hojarna anlände i mål och körde ett ärevarv runt platsen sken solen upp. Det var svårt för oss alla som samlats att hålla tårarna tillbaka när vi tackade samtliga inblandade för dagen. Trots de svåra omständigheterna gjorde vi tillsammans detta möjligt, berättar Ylva. 

Startavgiften var 200 kronor,. Summan, som slutade på en bit över 35 000 kronor, fördelas mellan Cancerhjälpen och Sarkomföreningen.

– Det var även folk som stod efter vägen och tittade som har donerat pengar till kortegen, berättar hon.

Kortegen hade tillstånd från länsstyrelsen och polisen och Ylva Grandin hoppas att den blir en årlig tradition. Så här skrev hon bland annat på Facebook efteråt:
"Den ENORMA kärlek och värme till minne av vår älskade Tyra som fanns på plats idag har givit mig och familjen såååå mycket kraft att orka vidare”.
 

Rhabdomyosarkom

Rhabdomyosarkom har sitt ursprung i muskler och är den vanligaste sarkomtypen hos barn. Cirka sex–tio barn i Sverige insjuknar varje år.

I princip kan rhabdomyosarkom uppstå var som helst i kroppen där muskler – framför allt skelettmuskler – håller på att bildas. Cirka 60 procent av alla rhabdomyosarkom utgår från huvud och halsregionen.

Källa: Barncancerfonden