Kroppskontroll. "Det gäller att tänka på att inte vinkla fötterna för mycket utåt när man hoppar", säger skådespelaren Adam Stålhammar. Foto: Mikael Andersson

Med både spex och allvar på scenen

Tror du också att en mimare är en man med vitmålat ansikte och randig tröja? Råckstabon och skådespelaren Adam Stålhammar berättar vad mimskådespeleri egentligen är.

  • Publicerad 14:41, 22 dec 2017

Trivs. "Det händer alltid något här i Råcksta", säger skådespelaren Adam Stålhammar. Foto: Mikael Andersson

Vad tänker du på när jag säger mimare? En man med vitmålat ansikte och randig tröja som gör rörelser i luften? Det är i så fall inte så konstigt – många har den bilden. Men det är inte vad mimskådespeleri handlar om. Många tror att man inte får använda ord men det kan man visst göra. Du har säkert sett mimskådespelare i både filmer och på teater utan att du vet om det. Mim är helt enkelt en teknik för att gestalta känslor genom att använda kroppen. Det kan vara dans, akrobatik, modern och "vanlig" teater.

I våras tog jag examen från en utbildning i mimskådespeleri på Stockholms dramatiska högskola. Innan jag sökte utbildningen visste jag inte att den fanns men jag kom in och tänkte "jag ger det ett halvår". Sedan tänkte jag "ett år till" och plötsligt hade det gått tre år. Jag är så glad över det för jag fick lära mig så mycket.

Som skådespelare kan det bli mycket resande. Just nu jobbar jag både i Malmö och som dansare på Berwaldhallen. Jag är också med i barnteaterföreställningen "Besser & Wisser vet bättre" på Pantominteatern där vi använder kroppen istället för repliker. Vi lockar fram barnens inre besserwisser genom att göra tokiga saker. Även vuxna skrattar mycket trots att föreställningen riktar sig till barn.

Att bli skådespelare var inget jag ville utan något jag behövde bli. När jag var sju år skrev jag i min dagbok att jag skulle bli skådespelare. Jag började i en barnteatergrupp som var så himla bra. Jag började jobba som barnskådespelare och som 13-åring spelade jag i "En midsommarnattsdröm". För mig blev teatern ett sätt att prata om död, kärlek och hämnd – och att få bli tagen på allvar.

Adam Stålhammar

Bor: I ett av de gamla Vattenfallshusen.

Ålder: 26

Gör: Skådespelare. Bland annat i föreställningen "Besser & Wisser vet bättre" på Pantominteatern i Stockholm.

Gillar: Att jogga och lära sig spela nya musikinstrument.

Adam om Råcksta: "Jag bodde i ett kollektiv i Tensta men när jag träffade min nuvarande sambo ville vi ha något eget. När vi skulle titta på lägenheten tyckte vi att Vattenfallshusen såg lite speciella ut. Men sen upptäckte vi området runt är så himla fint. Allt finns i centrum, det finns bra joggingspår och det händer alltid något här."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tullingepar gifte sig i berg- och dalbana

Nyheter Fick inte plats i kyrkan – sa ja 30 meter upp i luften Kyrkorna var fullbokade med bara månader kvar till 25-årsdagen. Då fick det bli ett snabbare bröllop för Tobias och Susanne – Tullingeparet gifte sig i 90 kilometer i timmen på berg-och dalbanan i...onsdag 20/6 16:29

Här flyger helikoptrarna i formation över Bromma

Nyheter "Inte ofta de flyger så många" Såg du också helikoptrarna över Bromma? Vid halv två-tiden i eftermiddags passerade sju helikoptrar Ålsten. Helikopterflottiljen berättar varför.onsdag 20/6 15:54