Unga filosofer i fjärdeklass gungar på rasten: Vega Wirén , Selma Diaz, Antonia Peiske och Rut Gustafsson. Foto: Mikael Andersson

Med de gamla grekerna som förebilder i Skarpnäck

Ny ledning, ny inriktning, nytt allt; det har skett ett regimskifte i friskolan när Skarpnäcks fria blivit Filosofiska. Där får tankarna ta tid, och kritiskt tänkande blandas med disciplin.

  • Publicerad 07:00, 30 sep 2016

Utan regler och rutiner blir det ingen kreativitet och gemenskap, då blir det bara flum.

Rut Gustafsson i fyran funderar noga om saker ändrats. Om något är annorlunda mot för hur det var innan sommaren.

– Jo... Det är lite mer att vi är ute mer nu. Och skolan är trevligare med nya möbler. Förut hade vi våra saker i lådor i korridoren och det blev alltid stök när alla skulle hämta något. Nu har vi egna bänkar som man öppnar, och alla ens saker är där, säger hon.

Hennes tre klasskamrater, nya för hösten, håller med: egna bänkar är bra. Saker som de å sin sida tycker är olikt de skolor de precis bytt från, är sånt som mindre puttande, mer vegokäk, färre grupparbeten och att det är ”ganska demokratiskt”, som 9-åriga Vega Wirén uttrycker det.

Läs även Filosofiska tar över Skarpnäcks fria

Skolbänkar med lock av klassiskt snitt är ett kalkylerat drag för att dra ner på fladder och stoj i klassrummet. Ett annat är det totala telefonförbud som råder – luren får stanna i skåpet hela dagen.

Rektor Lisa Eklöv promenerar i solen på den lilla skogsskolgården. Hon säger själv att hon driver ”en hård linje”.

– Utan regler och rutiner blir det ingen kreativitet och gemenskap, då blir det bara flum. Alla har rättigheter, men även ansvar. Det är som att individualismen har gått för långt, säger hon.

Skarpnäcks fria, ett föräldrakooperativ som började närma sig 20 år, finns alltså inte mer. I och med den här terminsstarten är det Filosofiska, en friskola som tidigare bara ägt förskolor, som sköter rulliansen för de nio årskurserna.

Den nya skolan är "ganska demokratiskt”, tycker 9-åriga Vega Wirén, tredje från vänster. Foto: Mikael Andersson

I samma veva steg antalet elever från 75 vid årsskiftet, till ett 130-tal nu. På sikt vill de växa till 250 elever. Eller, som styrelsens huvudman Dick Holmgren uttrycker det: ”Inte större än att jag kan namnen på alla barn”.

Att en skola med ”filosofisk profil” låter flummigt, håller han inte alls med om. Det är grunden för allt tänkande, förklarar han, och det går tillbaka till de gamla gubbarna i Grekland. Idén till den här sortens verksamhet fick Dick Holmgren redan för 25 år sedan, då han kände ”stor sorg över samhället”:

– Kränkningarna ökar, det finns mindre tid för reflektion, det är mer snuttifiering, alla gör det enkelt för sig.

Vill se mer kritiskt tänkande

– Vi vill ta fasta på att vara människa är mer än att bara lära sig fakta. Det handlar om en vision av bildade och hållbara barn som är kreativa, tänker kritiskt, och som kan tolka olika perspektiv och vara empatiska. För att nå dit har vi olika filosofiska metoder, som att tänka mer noggrant: kritiskt, kreativt, empatiskt, säger Dick Holmgren, som i grunden är ekonom.

”Hållbart” är ett rätt uttjatat ord vid det här laget.

– ”Hållbar utveckling” är bara en ny benämning på tankar kring hur vi ska få den här världen att fungera. Kanske behöver vi trendiga ord att samsas kring, säger Lisa Eklöv.

Tankarna kring hållbarhet avspeglas även i affärssidan. Friskolan är ett så kallat aktiebolag med vinstutdelningsbegränsning, ett av få i Sverige. Det är en relativt ny bolagsform som ska slå vakt om att vinst huvudsakligen stannar kvar i företaget. Förra året var skolans vinst 667 000 kronor.

– Redan Sokrates ondgjorde sig över de som tog betalt för sina tjänster och sin kunskap. Så det vore konstigt om vi hade en annan bolagsform. Vi driver inte en antik skola. Men allt går så snabbt i samhället numera. För oss handlar det om det egna filosoferandet kring den eviga frågan: hur är det att vara människa, säger Lisa Eklöv.

Läs även Fria skolan får ny rektor för nytt styre

Lisa Eklöv och Dick Holmgren gillar gamla greker. Foto: Mikael Andersson

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50

Avgjort: Så här blir SL:s nya priser

Nyheter Hela prislistan för nästa år nu bestämd Idag har landstingets budget manglats i fullmäktige. Nu står det klart vad de kostar att åka med SL i kollektivtrafiken nästa år.tisdag 11/12 15:48