Med siktet inställt på Tokyo

Sjukdomen stal kraft och vilja. Nu har Per Gustavsson hittat en ny väg framåt och ställt in siktet tre år framåt i tiden. 2020 ska han tävla i Tokyo och ”sätta Enköping på världskartan.”

  • Publicerad 14:46, 5 jun 2017

Det låter osannolikt. Omöjligt. Som en fantasi snarare än något annat. Per Gustavsson har inte ens licens på vapnet han skjuter med och han har bara skjutit i nio veckor. Ändå är han övertygad om att han om tre år kommer att befinna sig i den japanska huvudstaden och tävla i Paralympics i grenen Snabbpistol 25 meter, under blågul fana.  

– Jag har aldrig lyckats med något i hela mitt liv. Jo, jag har ju skaffat barn och så, men jag tror att alla människor har något som de vill lyckas med och nu har jag bestämt mig för att göra det här. Tid har jag. Jag har inget annat än tid eftersom jag är sjukpensionär. Det som saknas är pengar. Jag jagar sponsorer så mycket jag kan och jag har fått lite stöttning, men jag måste ju visa något innan fler blir intresserade.

Redan innan han hamnade i rullstol hade Per slitit ut kroppen genom sitt arbete på bilverkstad och efter en frontalkrock blev han sjukskriven. Den stora utmaningen drabbade honom dock för två år och ett halvt år sedan. Då föll han plötsligt ihop när han var ute och gick. Han trodde att det handlade om blodtrycksfall, men efter ytterligare fall blev det en undersökning som visade att han drabbats av något som kallas funktionella och dissociativa neurologiska symptom. Han låg i sju månader på sjukhuset.

– Det har varit tungt att komma tillbaka. Det var då jag beslutade mig för att antingen så lägger jag mig ner och bara ruttnar eller så sätter jag ett högt mål och satsar på det.

Det låter nästan som om du försöker rädda livet på dig själv?

– Ja, men man måste göra något för att få tiden att gå och det är det här. Och det här är jäkligt roligt.

Från början hade han tänkt sig att satsa på Skeetskytte, något han gjort i ett år redan, men ett diskbråck i ryggen tvingade honom att tänka om och nu är det alltså pistol som gäller. Målet för året är att skaffa licensen och skjuta så mycket som möjligt. Per berättar att han får hjälp av de andra skyttarna i klubben eftersom han själv inte kan ta sig fram till tavlan för att markera träffar.

– Det är trevliga människor här och alla har samma hobby. Det är aldrig någon som har sagt nej. Det är fruktansvärt bra sammanhållning.

Ett par dagar efter att vi genomfört intervjun får Per Gustavsson ett glädjande besked. Han är uttagen till ett träningsläget för paraolympier i september.

”Det var riktigt jäkla skoj. Så nu är det bara att flytta upp på banan och köra”, skriver han i ett sms.

Den omöjliga drömmen är lite närmare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Player's Inn rånat i natt

Nyheter Puben Player's Inn rånades i natt. Två män beväpnade med kniv bakband personalen och kom undan med en okänd summa pengar. – Jag är mest förbannad, säger pubägaren Anders Thool.fredag 25/5 10:24

Våldtog 11-åring i Enköping – döms i tingsrätten

Nyheter En man i 40-årsåldern dömdes idag, torsdag, i Uppsala tingsrätt till två år och tre månaders fängelse för våldtäkt mot barn.torsdag 24/5 15:33