Cykelstölder. 13 cykelstölder har anmälts i området runt Stuvsta station sedan början på september. Ett förslag i den lokala Facebook-gruppen är att göra som i båtklubbar och ha ett roterande schema för cykelvakter. Foto: Claudio Britos

"Medborgargarde" delar Stuvsta

En dubbel oro sprider sig i Stuvsta. Ena lägret oroas för det de upplever som en ökande brottslighet. De vill ta till handling. Andra lägret oroas för det man kallar "medborgargardet", en ny sms-grupp som ska kalla ut Stuvstabor vid pågående brott.

  • Publicerad 12:17, 7 nov 2019

Cykelstölder, rån och misshandel på öppen gata har fått flera Stuvstabor att reagera. En av dem var Jeanet Corvinius som i ett långt inlägg i en lokal Facebook-grupp uppmanade Stuvstaborna till handling:

”Jag tror att vi absolut ska fortsätta skriva här, fortsätta ta vårt gemensamma ansvar med att ha ögonen öppna för saker som händer, fortsätta med grannsamverkan, trygghetsvandringar och kanske också det medborgargarde som nyligen skapats”, skriver hon.

– Stuvsta är ett fantastiskt område. Men jag hör hur folks tålamod börjar tryta. Om det är något som man ska vara aktsam för så är det just det, därför vill jag samla de goda krafterna innan det tippar över, säger Jeanet Corvinius.

Det ”medborgargarde” hon hänvisar till är en sms-grupp för boende i Stuvsta, Snättringe och Segeltorp som nyligen startats.

”Kalla oss inte det”

Gruppen kallar inte sig själv för medborgargarde. Dess syfte är att genom grupp-sms snabbt få ut boende till ett pågående brott. I undantagsfall ska förövaren hållas fast i väntan på polisen.

Jeanet Corvinius inlägg har fått många påhejare, men några har ifrågasatt påståenden om ökande brottslighet och som oroats över formuleringen ”medborgargarde”:

”Medborgargarde?! Mina grannar skrämmer mig mer än eventuella kriminella...”

Jeanet Corvinius tror att syftet är gott.

– Jag hörde det i tonen hos den som startade sms-gruppen att det är samhällssamverkan han eftersträvar. Att vi snabbt ska kunna vara på plats om det händer våra barn någonting. Men jag tänker att en sms-grupp också kan bli obehaglig. Om de som har gjort det har lämnat platsen och så är det andra ungdomar på platsen när det dyker upp arga föräldrar, säger hon.

Polisen varnar

Även Anna Schelin, kommunpolis i Huddinge, höjer ett varningens finger.

– Man kanske inte ska kalla det medborgargarde, för det är när man går ut med baseballträ och och dömer och utdelar straffet på plats. Det skulle bara sluta i att vi skulle få lägga resurser på att motverka dem. Men om man tillkallar polis, skrämmer bort förövare med sin närvaro och i vissa fall griper förövare är det en bra sak, säger hon.

Trygg. "Stuvsta är väldigt tryggt, jag har aldrig råkat ut för någonting. Jag tycker inte att en sms-grupp behövs, det verkar vara några som söker makt", säger Kent Helgesson-Hanser som har bott i Stuvsta sedan 1958. Foto: Claudio Britos

Mer civilkurage. "Det är ganska lugnt och skönt här. Men jag är aldrig vid stationen på kvällarna, det törs jag inte. Det är alltid bra med mer synliga poliser och folk med lite mer civilkurage. Jag hör från mina tonårsbarn att ingen ingriper när något händer, de tar bara fram mobilerna och filmar", säger Anette Hansson och Inga Lindqvist. Foto: Claudio Britos

När någon som inte tillhör ordningsmakten gör ett gripande i väntan på polis kallas det envarsgripande. Det får man bara göra i undantagsfall, då brottet har fängelse i straffskalan och då gärningspersonen tas på bar gärning.

Enligt Anna Schelin är Stuvsta ett av Huddinge lugnaste områden. I området runt stationen inklusive Snättringe har sex våldsbrott anmälts från början av september till början av november. Under samma period förra året anmäldes tolv våldsbrott.

Skillnaden är att fler av brotten i år har skett på öppen gata.

– Nästan alla brotten 2018 skedde i nära relation. En person som blir misshandlad och hotad hemma är inte direkt något man skriver om på Facebook, säger Anna Schelin.

Finns goda krafter

Cykelstölderna har ökat något från 10 förra året till 13 i år under samma period.

Anna Schelin påpekar att det redan finns många goda krafter i Stuvsta och Snättringe, bland annat Stuvsta nattvandring, grannsamverkan och Snättringe fastighetsförenings ”hundkoll”.

– Det är jättebra om fler vuxna engagerar sig och är synliga ute på kvällarna. Det finns till exempel nattvandring i Stuvsta, men de får ofta ställa in för att få ställer upp.

Jeanet Corvinius hoppas att fler ska engagera sig genom de existerande kanalerna, men även att Stuvstaborna mobiliserar politiskt. Nu tänker hon organisera ett möte för att formulera en lista med förslag. Det kan handla om kameraövervakning vid stationen eller mer synliga poliser eller vakter, säger hon.

Här kan du engagera dig

Nattvandring Stuvsta: Samlas varje fredag klockan 21.00 vid pendelspärrarna, men bara under sommarhalvåret. Gå med i Facebook-gruppen Nattvandring Stuvsta eller mejla stuvsta@nattvandring.nu för mer information.

Polisens volontärer: Gör bland annat trygghetsvandringar och hjälper polisen genom att vägleda brottsoffer och sprida information. Kontakta volontar.stockholm@polisen.se för mer information.

Visa merVisa mindre

Rädd på väg hem?

Om du känner dig otrygg på väg hem sent på kvällen kan du ringa polisens tjänst "Nattknappen" på 020-44 66 66. Du får prata med en av polisens volontärer som tar reda på var du är och pratar med dig på vägen hem.

Telefonlinjen är öppen fredagar och lördagar 23.00–03.30.