HETT. Bastuvärdarna Lennart Kjörling och Hannes Dernehl ser till att det fylls på med ved i ugnen. Foto: Linda Gren

Medborgarmakten ökar – fler får igenom sina idéer

Vår genomgång visar att allt fler medborgarförslag på Södermalm blir verklighet.

  • Publicerad 15:00, 19 dec 2017

Vedklabbar forslas in i ugnen, kläder tråcklas av och på, muntra tillrop och så det frustande förlösande "ahhh" när någon vågat sig ned i vattnet.

– Det ligger nog runt tre plusgrader, spår Lennart Kjörling, kvällens bastuvärd.

Något som inte stoppar Hornstullsbon Helene Pihl från att klättra ned för badstegen.

– Nej, nej, alla problem som är bortblåsta när man är klar, säger hon.

Här är eldsjälarna som fixar bastubadet i Tantolunden

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan några Södermalmsbors vision om en vedeldad bastu vid Årstaviken blev verklighet. Tantobastun är bara ett i en lång rad av medborgarförslag som Södermalmsborna själva skickat in under åren. Ett alldeles särskilt lyckat sådant, enligt Anders Göransson (S), ordförande i stadsdelsnämnden.

– De som haft idén har själva sett till att driva och också utveckla verksamheten. Bastun för också med sig en rad pluseffekter, den skapar trygghet i Tanto bara i och med att det är aktivitet där.

Inspirerar fler att våga

Södermalmsnytts genomgång över medborgarförslagen de senaste sju åren, visar att förslagen inte bara ökat varje år – allt fler förslag vinner också gehör hos stadsdelsnämnden. Något Anders Göransson (S) tror har flera orsaker.

Dels har den rödgrönrosa majoriteten prioriterat och lyft fram medborgarförslagen, snabbat upp handlingsprocessen och också fokuserat på att hitta lösningar även om det kanske inte blir exakt det som förslagsställaren efterfrågat, säger han.

– Men en jätteviktig aspekt är förstås att medborgarna ser att förslagen blir verklighet, ett sådant trevligt inslag som bastun eller dansbanan inspirerar förstås fler att våga försöka.

Hon kräver könsuppdelad hundrastgård

För det svettiga gänget vid Årstaviken står det klart att bastun är ett bra sätt för Södermalmsborna att möta nya vänner.

– Man kommer hit som ett oskrivet blad, människor i olika åldrar med olika bakgrund. Men här inne kan vi prata om allt möjligt, det är som en hel akademi, säger Lennart Kjörling och fortsätter:

– Nu är vi ju som en familj som bara växer, vi hade aldrig lärt känna varandra om det inte vore för det här.

Så ska de rödgröna styra Söder

Internationell uppmärksamhet

Med tanke på sin kapacitet, bara 14 personer får plats i taget, har bastun rönt stor uppmärksamhet och inte bara i lokalpressen. När italienska MTV skulle "göra Stockholm" var Tanto-bastun en självklar punkt på listan. Men trots uppståndelsen och växande medlemsantal är bastugänget inte oroliga för att de ska växa ur den lilla hytten.

– Nej då, det är väl bara att bygga en bastu till, säger Hannes Dernehl och kastar sig huvudstupa ned i det svarta vattnet.

Allt fler förslag blir verklighet

2017: 59 inskickade - ca.14 fick ja

2016: 62 inskickade - ca.10 fick ja

2015: 55 inskickade - ca.12 fick ja

2014: 39 inskickade - ca. 6 fick ja

2013: 29 inskickade - ca. 4 fick ja

2012: 48 inskickade - ca. 6 fick ja

2011: 30 inskickade - ca. 1 fick ja

*Av de förslag som fått ja har cirka hälften fått delvis ja. De förslag som avslås med hänvisning till att förvaltningen redan sysslar med liknande projekt redovisas inte, inte heller de förslag som hänvisas vidare till annan instans.

Över 3000 bastufantaster

- Tanto bastuförening driver bastun, och har i dag 400 medlemmar. Medlemmar kan boka bastun, men det anordnas också kvällar där vem som helst kan anmäla sitt intresse. Dessa annonseras ut i Facebookgruppen Tanto Bastu offentlig - som har 3000 medlemmar.