Nu rustas Medborgarplatsen och Björns trädgård Foto: Sacharias Källdén

Medborgarplatsen och Björns trädgård rustas – får scen

Solsoffor, lekskulpturer och en scen ska blåsa mer liv i Medborgarplatsen och Björns trädgård. Området rustas nu för att bli upplyst, grönt och inbjudande.

  • Publicerad 12:43, 17 jun 2019

I maj skrev SödermalmDirekt att allén i Björns trädgård ska rustas som en del av stadens trygghetsarbete, där 1,5 miljoner kronor investerats i Södermalm. Nu har arbetet påbörjats, och det kommer att fortsätta även första veckan i juli. Även gräsytan på Medborgarplatsen ska få nytt liv. På Medborgarplatsen ska en scen ta plats tillsammans med solsoffor, skulpturer för lek och matgrupper för att äta medhavd lunch.

Även bänkar och papperskorgar ska placeras ut. Belysning kommer att sättas upp såväl kring Medborgarplatsen som i Björns trädgård. Fler växter ska också planteras på båda platser.

Nu burgar burgarkriget på Medburgarplatsen

På Medborgarplatsens nya scen kommer det att finnas möjlighet att uppträda eller hålla någon form av aktivitet mellan juli och september. Den som vill leda yoga, sjunga opera eller dansa salsa på den nya scenen kan kontakta Andreas Kagg Stenmalm, som är säkerhetssamordnare hos Södermalms stadsdelsförvaltning.

Mer kulturliv kan lyfta Björns trädgård

I Stockholm har 100 miljoner kronor avsatts för tryggheten 2019. Att pengarna som fördelats till Södermalm går åt att göra centrala platser mer attraktiva är rimligt, enligt Manuel Firpo, som är kommunpolis på Södermalm.   

– I brist på legitim verksamhet, liv och rörelse i ett område ökar brottsligheten. Så det är nog så man tänker med den satsningen. På platser där det är mer aktivt sker färre brott, säger han.