Medicinautomat – Williams uppfinning ska förkorta kötiderna på apoteket

En automat full med receptbelagda mediciner - det är uppfinningen som 12-åriga William nu prisas för. Nu hoppas han att hans uppfinning ska bli verklighet.

  • Publicerad 13:15, 11 apr 2017

Uppfinningen heter "QuickMed" - en automat likt en godisautomat fast med receptbelagda mediciner. Personen bakom uppfinningen är 12-åriga Djursholmsbon William Malmström - nu prisas han som en av tio uppfinnartalanger i tävlingen "Finn upp".

– Jag kom på tanken när jag satt på apoteket och skulle hämta ut mina mediciner, det var lång kö och tog väldigt lång tid. Då tänkte jag att det borde gå att göra det här snabbare, säger han.

Säker automat med fingeravtryck

William berättar att man får sitt recept inlagt av sin läkare på sin ID-handling. Därefter scannar man sitt ID-kort i en automat och med säkerhet i fokus krävs även en sifferkodkod och fingeravtryck för att få ut sin medicin.

Automaten tänker han kan finnas på spridda platser runt om i hela Sverige, på landsbygden, i mataffärer och inne i city.

– Det handlar om vanliga mediciner som är receptbelagda och som många måste ta regelbundet. Ska man hämta ut en ny medicin ska man fortfarande gå till apoteket och prata med en apotekare, säger William.

– Just nu har jag bara gjort skisser och inte riktigt tänkt på hur den ska se ut inuti själva maskinen, men det kommer bli nästa steg.

"Jätteroligt att se den på riktigt"

Totalt är det drygt 1400 barn i åldern 12-15 år som varit med i tävlingen och den 29 maj ska William och nio andra pristagare firas på Nobelmuseet. William själv trodde aldrig han skulle komma så långt i tävlingen.

– Det känns fantastiskt men jag är förvånad över hur långt jag kommit, jag gjorde det som en rolig sak. Många har sagt att det är en bra uppfinning och att den skulle vara nyttig i samhället och det det skulle vara jätteroligt att se den på riktigt, säger han.

Roslagsresenärer irriterade på trasiga SL-automater

Nyheter SL bekräftar att automaterna felanmälts oftare än vanligt Trots regelbundna kontroller från SL:s sida har Kragstalunds och Mörbys biljettautomater varit trasiga oftare än vanligt. Nu pågår en utredning för att förstå bakgrunden till problemet.måndag 9/12 11:46

Uppdraget: Ordna disco utan alkohol och droger

Nyheter Vallentunaungdomarna: "Droger neutraliseras mer och mer" Låg- och mellanstadiedisco – för att ha kul utan alkohol. Nödvändigt, enligt gymnasieungdomarna som driver nystartade Temafest UF. – Vi vill fånga upp de innan det är för sent, så att de inte ska stå...fredag 6/12 17:01