Konsten. Konstnären Carl-Gustaf Ekberg på invigningen av skulpturstråket i Centralparken. Foto: Privat

Meditation och konst ska få fler att hitta till Centralparken

Vill du kolla in skulpturer samtidigt som du stressar ner i vardagen? I det så kallade skulpturstråket vid Centralparken i Täby kan du numera göra just detta.

  • Publicerad 13:30, 23 okt 2019

Under 2012 började Centralparken i Täby få liv i form av konst då det första konstverket i skulpturstråket kom på plats. Tre år senare hade nio bronsskulpturer placerats ut.

– Stråket är en kilometer långt och jag har länge velat göra något där, säger skulptören Carl-Gustaf Ekberg, som skapat konstverken.

Han ville att skulpturerna skulle få ett större användningsområde än att bara bli beskådade. Och efter mycket slit fick han sin önskan igenom. Nu, sen en tid tillbaka, kan man som besökare gå en meditationsrunda mellan de olika konstverken.

Ljudfiler med meditation

Vi varje konstverk finns en bänk och via en QR-kod får man en ljudfil till sin mobil som man kan lyssna på. Varje ljudfil utgår från skulpturens tema, så som glädje, harmoni och medvind.

– Man kan sitta på bänkarna året om och titta på konstverken ute i naturen och få positiva vibbar. Det är en mental kraftkälla, säger Carl-Gustaf Ekberg.

Nu hoppas Carl-Gustaf Ekberg att fler Täbybor kan hitta till parken och stressa ner i sin vardag.

– Många Täbybor vet inte ens var Centralparken ligger. Min förhoppning är att detta ska väcka liv i den och att fler ska gå dit och njuta av skulptörerna.

Via ljudfilen kan man, förutom meditationsövningar, även få reda på mer om varje skulptur.

– Jag tror inte detta finns någon annanstans i Sverige så det är kul att nu är på plats, säger Carl-Gustaf Ekberg.

Stockholm Direkt