POPPIS. Sedan bastun vid Tanto öppnade 2016 har intresset bara ökat och ökat. Foto: Linda Gren/Max Byström

Megastort intresse för bastun vid Tanto

Succén med den offentliga bastun vid Årstaviken fortsätter att växa. När föreningen öppnade upp för nya medlemmar tog platserna slut – på fyra minuter.

  • Publicerad 11:20, 5 sep 2018

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan Ingrid Silléns vision om en vedeldad bastu vid Årstaviken blev verklighet. Tantobastun är ett i en lång rad av medborgarförslag som Södermalmsborna själva skickat in under åren, och något som lyfts som särskilt lyckat av Södermalms stadsdelsnämnd.

Bastun drivs av Tanto bastuförening, som i dag har 450 medlemmar. Som medlem har man möjlighet att själv boka tid i bastun. När föreningen under måndagskvällen öppnade upp för ytterligare 50 nya medlemmar hann hela 77 ansökningar komma in på mindre än fyra minuter. Tyvärr kunde inte alla erbjudas plats, men de som var sent ute ska ej misströsta för det. Föreningen anordnar också "öppna kvällar" där vem som helst kan anmäla sitt intresse. Dessa annonseras ut i Facebookgruppen Tanto Bastu offentlig – som har 3 000 medlemmar.

Medborgarmakten ökar – fler får igenom sina idéer

Med tanke på sin kapacitet, bara 14 personer får plats i taget, har bastun rönt stor uppmärksamhet och inte enbart i lokalpressen. När italienska MTV skulle "göra Stockholm" var Tanto-bastun en självklar punkt på listan. När Södermalmsnytt besökte bastun i december sa bastuvärden Lennart Kjörling att bastun var ett bra sätt att möta nya vänner.

– Man kommer hit som ett oskrivet blad, människor i olika åldrar med olika bakgrund. Men här inne kan vi prata om allt möjligt, det är som en hel akademi. Vi är som en familj som bara växer, vi hade aldrig lärt känna varandra om det inte vore för det här.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Trots uppståndelsen och det växande medlemsantalet var bastugänget då inte oroliga för att de ska växa ur den lilla hytten.

– Nej då, det är väl bara att bygga en bastu till, sa Hannes Dernehl innan han kastade sig ned i vattnet.

Stort upprop: De vill ha bastuklubb i Årsta

Några som vill göra just det är Årsta bastugrupp, en Facebook-grupp med över 500 medlemmar som jobbar för att få en egen bastu vid sin sida om Årstaviken – inspirerad av succén på andra sidan vattnet. Årstabergsborna Henrik Gustafsson och Elizabeth Soares Gustafsson, som startat gruppen, har låtit ta fram en visionskiss och hoppas att Årstaborna ska kunna njuta av en egen bastu inom ett år.

– Det behövs fler mötesplatser, och nere vid vattnet är det bra om det händer saker så att det känns levande och välkomnande, säger Henrik Gustafsson.

MÅLET. Såhär skulle en bastu vid solbryggorna på Årstasidan se ut enligt Årstabon och illustratören Mike Fedak, i den hoppfulla Facebook-gruppen Årsta bastugrupp. Foto: Mike Fedak