Familjen Ottosson, som består av mamma Kajsa, pappa Thomas och såklart hjälten Meja, 9. Foto: Daniel Cannervik

Meja, 9, blev mammas räddning

Kajsa Ottosson föll nyligen av en häst och tappade medvetandet. Men dottern Meja, 9, agerade iskallt och fattade direkt vad hon behövde göra.

  • Publicerad 15:50, 16 nov 2018

Det enda jag tänkte på var att hämta hjälp.

När höstlovet närmade sig slutet för två veckor sedan gav sig Meja och hennes mamma Kajsa ut på ridtur på Munsö. Men vid Blå lagunen blev Kajsas häst skrämd av en vattenpöl så att hon föll av och förlorade medvetandet.

– Hästen bockade och gjorde en kick med rumpan. Han gjorde ingen stor manöver och vi red inte fort, men jag landade olyckligt, säger hon.

Meja hoppade omedelbart av sin häst.

– Jag ropade på henne, men fick inget svar, säger hon.

Hon samlade ihop de fullvuxna hästarna och tog med dem ett hundratal meter till Husby gård för att hämta hjälp – utan att veta om mamma ens var i livet.

– Det enda jag tänkte på var att jag måste hämta hjälp. Men hästarna var stressade så jag fick trycka ner hälarna så att de inte skulle springa iväg.

Blev du inte rädd när din mamma låg där?

– Nej, det kändes mest pirrigt. Men jag blev nog chockad för jag kommer inte ihåg allt.

När hon fått hjälp och kom tillbaka hade Kajsa vaknat till lite. Meja tog av sig jackan för att mamma frös. För Kajsa blev det en kraftig hjärnskakning och en mindre blödning och helikopter till sjukhuset. Men efter fyra dagar fick hon åka hem.

Meja rycker själv lite på axlarna åt sin insats. Men hennes föräldrar är stolta över sin hjälte.

– Meja var otroligt rationell. Hon tänkte ut själv vad hon behövde göra. Det var tur att jag hade henne med mig, annars hade jag legat kvar där, säger Kajsa.

– Hon var skärpt som sjutton, säger pappa Thomas.

Skön sommar!

Nyheter MälaröDirekts redaktion har just nu sommarledigt och önskar alla läsare en riktigt härlig sommar. Vi är tillbaka i början av augusti. Ha en härlig sommar till dess.onsdag 3/7 16:00

KRÖNIKA: Er ilska tär på oss – men fortsätt med det

Krönika Ni kanske tycker att vi verkar hårdhudade och kalla. Att vi kör på liksom, redo att gå över lik för ett scoop. Mer konfliktsökande än konflikträdda. Men nja, det där stämmer inte riktigt. Nu talar...tisdag 2/7 8:15

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt