Melanies ”skräckno” säljer guld i Europa

Utsåld Europaturné och en guld­skiva. Med en helt egen genre. Järfällas Melanie Martinsson gör succé med sin skräckno.

  • Publicerad 08:24, 10 maj 2015

Melanie is demented är Melanie Martinssons artistnamn sedan 2000. Med en stor blandning av hiphop, punk, elektro och metal, kallad skräckno, ska han nu ut på turné i Europa.

– Tillsammans med Portugals indie-/serieförlag ’Chili cum carne’, som också firar 15 år, ska vi ut på turné där vi startar i Portugal och Spanien. Därefter lägger vi till datum allt eftersom.

I Portugal har Melanie is demented sina största fans och tack vare fansen sålde Melanie is demented guld. Men i Portugal har han aldrig varit förr.

– Helt utan marknadsföringsbudget sålde jag guld och turnén vi ska ut på är utsåld. I de bohemiska länderna så gillar de min musik men i USA funkar det inte. De kallar min musik för gangster-elektro.

Uppväxten i Jakobsberg var emellanåt tung och Melanie Martinsson har hängt i kriminella kretsar. Med smink, kjol och kilt har han fått höra ett och annat.

– Jag heter Melanie och ingen har någonsin ifrågasatt mitt namn. De har ifrågasatt annat men aldrig mitt namn.

Att ha en udda musikstil och hitta hem har också varit svårt ibland. Det har inte riktigt funnits någon plats i Jakobsberg att hänga på.

– Här i orten är det hiphop som gäller och jag gillar det, men alla verkar uppskatta min skevare musik. Det finns ingenstans i hela Stockholm så vitt jag vet, knappt i Europa med denna blandning av punk, elektro, hiphop och metal.

Blev musiker tack vare GTA

Att Melanie Martinsson började med musik var tack vare den första utgåvan av Grand Theft Auto. I Jakobsberg hemma hos en kompis fann han kärleken till musiken.

– Jag var 14 år och jag minns att jag grät och skrattade och tyckte det var grymt. När jag sedan hörde soundtracket så tänkte jag ’detta ska jag göra’.

Han läste sedan media på gymnasiet i Täby. Eftersom han gör allt själv så valde han media för att kunna lära sig allt från att skapa musikvideos till att skriva en bok. Och en bok har han skrivit. Melanie is demented har nämligen precis släppt Sveriges dyraste ’do it yourself’-projekt som går under namnet Blind. Det har varit ett projekt som kostat omkring två miljoner att producera.

– Först skulle det bli en film. Sedan en teater. Det blev en bok istället. På ytan handlar boken om vad som skulle hända om världens vapen byttes ut mot apelsiner. Vad händer då med ekonomin och världsordningen. En personlig bok som är en mörk och dyster historia om en tjej som hamnar i knipa.

Överskottet till välgörenhet

Att producera musik kostar också pengar. Något som egentligen aldrig funnits. Förrän i dag. De pengar som blivit över har gått till mat. Nu skänker han allt överskott till välgörenhet.

– I dagens konsumtionsdrabbade samhälle så vill jag visa för mig själv och för andra att pengar inte är allt. Detta har jag lärt mig av musiken.

”Melanie is demented

 Artistnamn: Melanie Martinsson.  Ålder: 29 år.  Född och uppväxt: Jakobsberg  Bor: Hässelby strand.  Aktuell med: Europaturné med start 5 maj.  Övrig info: Sålde guld i Portugal (över 20 000 skivor), släppt en bok med titeln ’Blind’ med ett soundtrack med samma namn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får SL:s biljettkontrollanter kroppskameror

Nyheter På fredag inleds ett första försök Nu utrustas även SL:s biljettkontrollanter med kroppsburna kameror. Syftet är, enligt SL, att minska hot och våldssituationer – men även ha tydliga bevis vid överklaganden.måndag 19/11 20:10

Nya sporten: Slåss med lasersvärd

Nyheter SE FILMEN: Dueller i en gymnastikhall långt, långt borta... Hört talas om ludosport? Antagligen inte. Sporten där man slåss med ljussablar som lyser och låter har bara drygt 50 utövare i Stockholm – men bland dem är passionen för ljussvärdsfäktningen stor.fredag 16/11 11:45