Foto: Privat

Melissa Besara nomineras till stort fotbollspris

Hallå där Melissa Besara! Du är en av elva nominerade till priset Guldhanden, av stiftelsen Sverige United, för att du har lyckats engagera och integrera ungdomar genom fotbollen. Hur känns det?

  • Publicerad 09:59, 28 feb 2019

"Det största hindret är att det inte satsas på tjejerna"

– Jag är fortfarande i chock. Att se de andra personerna som är nominerade och att mitt namn står där mitt i till ett så fint pris. Det känns jättekul.

Vad gör du just nu?

– Jag tränar ett lag på ungefär 25 tjejer mellan 15 och 18 år för Tumba IFK fotboll och är ledare för föreningen Futebol dá força som arbetar för att stärka självförtroendet för tjejer inom fotbollen.

Vad betyder att vara ledare?

– För mig är det ett jobb dygnet runt att vara där för tjejerna. Fotboll är fotboll, men det är också så mycket mer än så. De jag tränar ska känna att de kan komma till mig, oavsett om det är en stor eller en liten grej, och och man som ung känner att man kan prata då gör det också att fotbollen blir bättre. Men resultaten i fotboll är inte det viktigaste.

Vad kan det vara som de behöver prata om?

– Allt från ett prov i skolan, svårigheter med läxor, eller att man har det jobbigt hemma. Jag har stött på det mesta, och det kan vara allt från misshandel, alkoholproblem hos någon anhörig eller att man har gjort slut med sin partner.

Vet du alltid vad du ska göra?

– Det kan krävas ganska mycket. Jag har varit i många situationer då jag har frågat mig vad jag bär för ansvar och hur jag ska hantera informationen jag har fått.

Vad är viktigast att tänka på när man får ett sådant förtroende?

– Att inte erbjuda mer än du kan ge. Om du har öppnat den dörren att du kanske får ett samtal mitt i natten på helgen, då måste du vara där för den personen. Då ska man finnas där och vara beredd på det.

Är du ensam ledare?

– I början var jag det. Nu är vi tre personer.

Vad är den största svårigheten med tjejfotbollen i dag?

– Det största hindret är att det inte satsas på tjejerna. Man satsar nu äntligen, men man har varit försiktig och tagit babysteps hittills, och det gäller ända upp till högsta nivå. Satsar man på att skapa lag, hitta ledare och en plats, då vill tjejer spela fotboll.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon tacklar tjejfotbollens mörka sida

Melissa tränar mer än bara fotboll