HJÄRNA? Melker Audell, 10, hittade en superstor blomkålssvamp i Gudbyskogen. Foto: Privat

Melker, 10, hittade jättesvamp i Väsby

Melker Audell, 10, gjorde ett mycket speciellt fynd i Gudbyskogen förra helgen: En ovanligt stor blomkålssvamp – som även verkade vara ovanligt svår att missa.

  • Publicerad 11:00, 1 nov 2019

Vad tusan är det där?

"Vad tusan är det där? Ligger det en hjärna i skogen", undrade Melker när han såg den stora klumpen, berättar hans morbror för Vi i VäsbyDirekt.

Melker Audell går i femman på Bollstanässkolan, men har inte "något särskilt svampintresse": Det var på en skogspromenad som fyndet gjordes.

Tungviktaren vägde hela 846 gram och blomkålssvampen ska enligt uppgift vara godast friterad. Ingen i familjen visade sig dock vara intresserad av att tillaga svampen, så den fick åka i komposten.

Enligt sajten Skogsskafferiet har blomkålssvamp en behaglig konsistens och är därför en utmärkt ingrediens i matlagning, särskilt tillsammans med trumpetsvamp, kantarell och trattkantarell.

Blomkålssvamp (Sparassis crispa)

Blomkålssvampen är en ätlig svamp som växer i tallskog. Svampens fruktkropp består av en mycket liten fot, några få centimeter, och en mångflikig och månggrenad struktur som knappast kan kallas "hatt". Svampens struktur påminner om blomkål eller hjärnvindlingar. Blomkålssvampen kan växa till 20–30 centimeters storlek, men även större exemplar förekommer.

Säsong: september–oktober.

Den mjälla smaken och lena konsistensen gör blomkålssvampen en utmärkt matsvamp, men svampens månggrenade struktur gör den svår att rensa från insekter som kryper i den och jord som svampen vuxit igenom. Enklast rensas blomkålssvampen genom att låta den ligga i vatten ett tag; ett stänkvinägerfår dessutom eventuella inkrupna insekter att krypa ut.

Källa: Wikipedia

Fler nyheter i Vi i Väsby

Kommunen tänkte om – satsar på öppna förskolan igen

Nyheter "Positivt om man som politiker kan ändra sig" Politikerna tänkte om –  till glädje för både Väsbyföräldrar och småttingar. Öppna förskolan på Dragonvägen har åter öppet fem dagar i veckan.onsdag 22/1 11:00

Person knivhuggen i centrala Väsby

Nyheter En person anhållen misstänkt för grov misshandel En person blev på tisdagseftermiddagen knivskuren i centrala Väsby. Polisen vill inte gå in på närmare var i Väsby det skedde. En person greps senare samma kväll misstänkt för grov misshandel och är...tisdag 21/1 17:22

Testar: Så ska Väsbybornas psykiska hälsa bli bättre

Nyheter Kommunen med i nytt pilotprojekt Psykisk ohälsa är ett stort - och dyrt - samhällsproblem. Nu startar Region Stockholm ett samarbetsprojekt för att förbättra den psykiska hälsan hos invånarna. Upplands Väsby är en av pilotkommunerna.tisdag 21/1 16:53
Stockholm Direkt