HJÄRNA? Melker Audell, 10, hittade en superstor blomkålssvamp i Gudbyskogen. Foto: Privat

Melker, 10, hittade jättesvamp i Väsby

Melker Audell, 10, gjorde ett mycket speciellt fynd i Gudbyskogen förra helgen: En ovanligt stor blomkålssvamp – som även verkade vara ovanligt svår att missa.

  • Publicerad 11:00, 1 nov 2019

Vad tusan är det där?

"Vad tusan är det där? Ligger det en hjärna i skogen", undrade Melker när han såg den stora klumpen, berättar hans morbror för Vi i VäsbyDirekt.

Melker Audell går i femman på Bollstanässkolan, men har inte "något särskilt svampintresse": Det var på en skogspromenad som fyndet gjordes.

Tungviktaren vägde hela 846 gram och blomkålssvampen ska enligt uppgift vara godast friterad. Ingen i familjen visade sig dock vara intresserad av att tillaga svampen, så den fick åka i komposten.

Enligt sajten Skogsskafferiet har blomkålssvamp en behaglig konsistens och är därför en utmärkt ingrediens i matlagning, särskilt tillsammans med trumpetsvamp, kantarell och trattkantarell.

Blomkålssvamp (Sparassis crispa)

Blomkålssvampen är en ätlig svamp som växer i tallskog. Svampens fruktkropp består av en mycket liten fot, några få centimeter, och en mångflikig och månggrenad struktur som knappast kan kallas "hatt". Svampens struktur påminner om blomkål eller hjärnvindlingar. Blomkålssvampen kan växa till 20–30 centimeters storlek, men även större exemplar förekommer.

Säsong: september–oktober.

Den mjälla smaken och lena konsistensen gör blomkålssvampen en utmärkt matsvamp, men svampens månggrenade struktur gör den svår att rensa från insekter som kryper i den och jord som svampen vuxit igenom. Enklast rensas blomkålssvampen genom att låta den ligga i vatten ett tag; ett stänkvinägerfår dessutom eventuella inkrupna insekter att krypa ut.

Källa: Wikipedia

Fler nyheter i Vi i Väsby

Norra Stockholms sista anhalt finns i Västerort

Nyheter Så fungerar Råckstas krematorium I dagsläget väljer nio av tio stockholmare att kremera sig, men hur går det egentligen till? I Råcksta ligger ett av stadens två krematorier, vilket betyder att det är en plats där en stor del av...fredag 15/11 16:21

Internationella engelska skolan startar i Väsby

Nyheter Flyttar in i chokladfabrikens gamla lokaler Internationella Engelska skolan är på väg till Väsby. Nästa höst öppnar friskolan i Marabous gamla kontorslokaler. Men kritiska röster har höjts.fredag 15/11 10:00

Förskolebarn tänder ljus för barnkonventionen

Nyheter "Barns rätt är lika viktiga som vuxnas" Suseboparken och Hugo Sabels torg fylls med ljus – och sång. På onsdag uppmärksammar förskolebarn i Väsby att Barnkonventionen blir lag 2020.torsdag 14/11 11:30
Stockholm Direkt