Slår tillbaka. Det är inte kommunens fel att Ekotopia inte blir av, menar Gabriel Melki (S).

Melki (S): Inte vårt fel att Ekotopia inte blir av

Att Ekotopia inte blir av är Scandinavian Edutainments ansvar, inte Botkyrka kommuns. Det menar samhällsbyggnadsnämndens ordförande Gabriel Melki (S) som nu slår tillbaka mot kritiken. – De har inte löst finansieringen, och vi kan ju inte ta risker för dem, säger han.

  • Publicerad 14:44, 3 okt 2017

– Det var ju de själva som meddelade att de inte vill gå vidare med planerna, finansieringen är inte löst. Men de hade nio månader på sig att hitta finansiering så det fanns ju tid kvar, säger Gabriel Melki (S), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

"Det måste finnas en marknad"

Kritiken från Scandinavian Edutainment – att kommunen inte visat tillräckligt engagemang – slår han tillbaka mot.

– Det beror ju på vad de lägger in i "tillräckligt engagemang". Vi har träffat dem och diskuterat projektet. Men vi var tydliga från början med att Ekotopia ska bära sig självt, det måste ju finnas en marknad för det. Vi som kommun kan inte gå in med några garantier, då tar vi risken för våra skattebetalare, säger Gabriel Melki (S).

"Har inte varit stöddig"

De tre andra förslagen lades ner tidigare i år för att aktörerna ville bygga bostäder får att få ekonomi i projektet. Jimmy Baker (M) tycker att kommunen varit för stöddig mot aktörerna och borde öppnat för det.

– Många har sagt "om vi bygger x, kan vi få bygga bostäder då?" Ja, om man som politiker inte bryr sig om medborgarna kanske man går med på det. Men förutsättningarna var tydliga från början – projekten skulle bära sig själva utan bostäder. Att ändra på det under resan gång vore en konstig signal. Då hade vi som kommun tappat i trovärdighet, säger Gabriel Melki (S).

Ställde ni upp orimliga premisser för Hågelby?

– Ja, den analysen får vi så klart göra nu. Det kan vara så. Men vi gjorde ett förberedande arbete som landade i de premisserna, säger Gabriel Melki (S).

Planerna har 11,5 år på nacken. Nu är kommunen tillbaka på ruta ett. Hågelbys gamla byggnader är i behov av upprustningar för cirka 50 miljoner kronor.

– Det är självklart tråkigt att vi inte kommit längre. Men jag har gett uppdrag till kommunledningsförvaltningen att utreda upprustningen av fastigheter, vilka besöksmål som kan bli aktuella och vad som ska hända med fälten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.