Melodifestivalklara. Christoffer Samuelsson och Kavian Ferdowsi fixar melodifestivalen där bland andra Gen Gankhujag är en av deltagarna. Foto: Jonathan Bylars

Melodifestival ger hemlösa en röst

Han tycker att hemlösa och kultur inte hade någon kontakt. Nu har Kavian Ferdowsi skapat en melodifestival ägnad åt hemlösa. I januari direktsänds festivalen från Sergels torg.

  • Publicerad 11:15, 1 nov 2014

Kavian Ferdowsi har själv varit hemlös. Han kom till Sverige för sex år sedan och har varit utan boende i perioder, sammanlagt under två år. Sedan tre år tillbaka har han äntligen egen lägenhet – och dagarna ägnar han åt att hjälpa hemlösa.

Ferdowsi driver organisationen hemlös.se och i dag är han initiativtagare till ”Hemlösas Internationella Melodifestival”. Vem som helst kan delta – oavsett om man är utan bostad eller inte, poängen är att rikta fokus och hedra hemlösa, berättar han.

”Hjärtats melodifestival”

För Kavian är framförandet sekundärt – han vill att ”folket” ska höra de hemlösas röst.

– Det är hjärtats melodifestival – det handlar om mänsklighet, inte hur bra du spelar ett instrument, hur bra du sjunger eller om pengar, säger Kavian Ferdowsi.

Varför är det här viktigt?

– Jag tycker inte det finns någon kontakt mellan hemlösa och kultur. De kan sjunga lika fint, ha talang och jag tror världen behöver deras talang. Många tittar på hemlösa som om de inte vore något värda.

Hur fick du idén?

– En dag, när jag vaknade, låg jag kvar i sängen och tänkte på en dröm. I drömmen hade jag sjungit och spelat en låt – då kom jag på idén.

Hoppas få draghjälp

I dagsläget har 31 personer anmält sig och Ferdowsi hoppas några kända ansikten vill vara med. Han säger att det är svårt att skapa något ”jättepopulärt” redan under första året. Just nu försöker de kontakta nyhetsmedier i utlandet för att nå ut med tävlingen.

– Är jag hemlös i Kuba, hur kan jag då komma till Sverige? Då vi vill att etablerade artister i utlandet ska hjälpa till och inkludera den som inte har möjlighet.

25 procent av vinsten kommer gå till artisten eller gruppen som vinner. Under semifinalen och finalen, som kommer direktsändas på Youtube, kommer tittarna kunna rösta på sina favoriter via sms. Finalen kommer hållas utomhus på Sergels torg den 30 januari.

– Det är vinter och kommer nog vara jättekallt, men det är så som många hemlösa lever, därför vill vi ha det så.

Relaterad information

Fakta Festivaldatum

Registering: Fram till 25 december.

Audition: 19 jan till 23 jan.

Direktsänd semifinal: 26–29 jan.

Direktsänd slutfinal: 30 januari

Registering sker på hemlösa.se eller genom att kontakta Kavian Ferdowsi på 076 266 19 53.

Hemlösas musikgrupp

I Hemlösas musikgrupp får artister från hela världen vara med och repa, spela, lära känna varandra, kanske hjälpa varandra på olika sätt. Gruppen och repetitionerna är en förberedelse inför Hemlösas Internationella Melodifestival. Det är på olika platser i Stockholms stad fast mest i Immanuelskyrkans lokaler på Kungstensgatan 17.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

L vill stoppa arbetet på Norr Mälarstrand

Nyheter Hård kritik efter trädfällningarna: "Uselt" Liberalerna menar att arbetet med Norr Mälarstrands gångstråk strider mot detaljplanen och kräver nu att arbetet stoppas. Även Naturskyddsföreningen har anmält jobbet till länsstyrelsen. Men...onsdag 20/6 19:00

Norrtulls SK får fint integrationspris

Nyheter Belönas med Nelson Mandela-priset Fadderfamiljer, skänkta träningskläder och innebandy för nyanlända och etablerade mammor. Nu belönas Norrtulls SK av staden för sitt integrationsarbeteonsdag 20/6 15:24