Backas upp. Stefan Norberg och Anneli Strömsten på Melodybox har fått stort stöd de senaste veckorna. Sen det blev känt att Melodybox hotas av nedläggning har 3215 namn samlats in för att rädda verksamheten. Foto: Arkivfoto: Jannie Flodman

Melodybox hyresvärd hotas av saftiga viten

Staden hotar med stora viten om inte Melodybox lägger ner sin kulturverksamhet i Hökmossen. Fastighetsägaren är uppgiven: "Besviken på staden".

  • Publicerad 09:06, 24 maj 2019

StockholmDirekt rapporterade redan i april att det ser mörkt ut för det privata kulturstället Melodybox i Hökmossen. I lokalen på Mejselvägen har det bland annat fixats livespelningar och fester i snart sju år – olovligt.

Problemet för Melodybox har alltid varit att detaljplanen slår fast att det ska vara småindustriell verksamhet som inte stör omgivningen i huset. Det är inte en plats för konserter och fester. Inte ens i väntan på en planerad rivning, då fastighetsägaren på sikt vill bygga radhus på platsen.

Stadsbyggnadskontoret anser att Melodybox snabbt måste lägga ner kulturverksamheten. Annars kan hyresvärden, fastighetsägaren Evolv Property, tvingas betala hundratusentalskronor i viten.

Lars Axelsson på Evolv property är besviken på staden.

– Vi tycker att det är synd att det inte har funnits någon pragmatism i ärendet, framförallt att man inte har kunnat göra bedömningen att det finns ett tillfälligt behov för Melodybox att vara kvar tills de hittar en alternativ adress. Samtidigt har vi respekt för att plan- och bygglagen måste följas, säger han.

Beslut sköts upp

Igår skulle ärendet ha tagits upp på stadsbyggnadsnämndens bord men frågan bordlades. Nästa gång nämnden har möte är den 13 juni. Om politikerna delar kontorets syn på Melodybox framtid har Melodybox sen två månader på sig att stänga ner.

SöderortDirekt har sökt stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) men han har avböjt att kommentera.

Fastighetsägaren har inga planer på att överklaga stadens beslut, om politikerna slår fast att Melodybox måste stänga inom kort.

– Nu får vi rikta in oss på att ta in en annan hyresgäst tills fastigheten ska rivas, säger Lars Axelsson.

Hoppas få vara kvar

Anneli Strömsten, en av Melodybox ägare, hoppas fortfarande att politikerna ska ge kulturstället chansen att vara kvar fram tills dessa att de hittat en ny lokal. Ett arbete som kan ta tid, även om både Melodybox och stadens kulturförvaltning söker efter ett alternativ.

– Det är inte lätt att hitta lokaler där man kan utöva livemusik hyfsat tillgängligt och inte ute i ett industriområde lång bort. Går det riktigt riktigt illa får vi packa ihop och magasinera våra saker och sen se vart vi tar vägen. Men vi vet att det från politiskt håll finns ett tryck att rädda oss kvar, säger Anneli Strömsten.

Stora vitesbelopp

I går väntades stadsbyggnadsnämnden ta beslut om fastigheten i Hökmossen men frågan bordlades.

Tjänstemännens förslag är att Melodybox måste stänga inom två månader efter det att ett beslut tagits.

Annars måste hyresvärden, fastighetsägaren Evolv Property, betala 250 000 kronor.

Sen kostar det fastighetsägaren 100 000 kronor varannan månad om Melodybox är kvar.

Om verksamheten läggs ner och sen startas igång igen kostar det 400 000 kronor.

Stadsbyggnadskontoret har tidigare bedömt att det varken går att ge permanent eller tillfälligt bygglov som gör att Melodybox kan vara kvar.

Visa merVisa mindre