"Bara i fågelvyn". "Det är klart att det finns klasskillnader, men när jag växte upp var det ingen som brydde sig om det. Det var bara i fågelvy som spåren skiljde oss åt", säger Jordan Peltier som växte upp i Skogås. Foto: Claudio Britos

Mental gräns mellan Skogås och Trånkan ska byggas bort

I januari fattar Huddinge kommun beslut om en ny utvecklingsplan för Skogås och Trångsund. Intresset från byggbolagen är stort, menar kommunalrådet Malin Danielsson (L), som också ser en möjlighet att bygga samman områdena.

  • Publicerad 16:17, 20 dec 2019

Nytorps mosse och fotbollslaget Skogås-Trångsunds FF är en symbol för sammanhållningen mellan de två orterna. Här möts unga fotbollsspelare från båda sidor järnvägsspåret och föräldrar med både villa och hyresrätt.

– Jag har kompisar i både Skogås och Trångsund och det var på fotbollsplanen jag lärde känna alla från andra sidan. Det är klart att det finns klasskillnader, men när jag växte upp var det ingen som brydde sig om det. Det var bara i fågelvy som spåren skiljde oss åt, säger Jordan Peltier som växte upp i Skogås.

Men fortfarande finns det både fysiska och mentala gränser som håller orterna isär, vilket inte minst har märkts i kritiken mot nedläggningen av Trångsunds bibliotek. Kritikerna menar att många Trångsundsbor inte kommer att ta sig till Skogås.

Veronica Wrethling jobbar på förskola i Skogås och bor i Trångsund. Hon känner sig trygg i båda områdena, men hon ser att det är skillnad för barn och unga.

– Mina tonårsbarn vill inte vara i Skogås. De säger att Skogås är ”orten”, med negativ betoning. Jag tror att det har att göra med ett främlingsskap eftersom det bor fler med invandrarbakgrund i Skogås. Det här är något de måste jobba med i alla skolor, prata med barnen, säger hon.

Fem utvecklingsplaner

Utvecklingsplanen för Skogås och Trångsund blir den femte som Huddinge kommun tar fram efter Vårby, Flemingsberg, Kungens kurva och centrala Huddinge.

En utvecklingsplan är tänkt att fungera som ett planeringsunderlag i vilket kommunen presenterar sin vilja och ambitioner för området. Det görs bland annat för att attrahera byggbolag som är intresserade av att bygga här.

I arbetet med utvecklingsplanen ska ytor för en ny fotbollsplan, fritidsgård och bibliotek identifieras.

Visa merVisa mindre

Vill skapa fler mötesplatser

Att bygga bort de barriärerna är ett av målen med den nya utvecklingsplanen för centrala Skogås och centrala Trångsund som Huddinge kommun ska ta fram.

– Det är svårt att bygga bort mentala gränser. Men Skogås har sina stora fördelar och Trångsund sina. För att tillgängliggöra dem för varandra måste det vara enkelt att ta sig däremellan. Eftersom fysiska barriärer kan leda till mentala barriärer, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnad.

– Vi måste titta på hur vi kan förstärka stråken mellan områdena så att de känns trygga och attraktiva och göra så att det finns saker att ta sikte på. Var ska man mötas någonstans? Mossen finns på mitten men det kan behövs fler mötesplatser.

Enligt Malin Danielsson har förutsättningarna för att ta fram en utvecklingsplan för östra Huddinge aldrig varit bättre.

– Det har varit ett svalt intresse under en lång tid men de senaste året har vi fått in en mängd förfrågningar från aktörer som ser potentialen i centrala Skogås och Trångsund. Det är vi jätteglada för.

Boende håller inte med

När HuddingeDirekt tar en promenad mellan Skogås och Trångsund träffar vi flera som inte håller med om bilden av en mental gräns mellan orterna. Vännerna Gunilla, Elisabeth och Christina bor alla i Skogås men känner sig lika bekväma i Trångsund. De kan till och med rada upp flera punkter där Trångsunds centrum är bättre.

– Det är lite comme ci comme ça, säger Elisabeth Molander.

Men Gunilla Paulsson håller inte riktigt med.

– Det är många som tycker att det är finare att bo i Trångsund. Men jag bryr mig inte, jag tycker Skogås är jättebra!

– Det är intressant att du säger det, som har bott här kortare tid. För jag tycker att gränsen mellan Skogås och Trångsund var mycket tydligare tidigare med hyreshusen här och villorna där. Men sen började radhusen byggas i Skogås och sakta men säkert började gränsen suddas ut, säger Elisabeth.