Mer än bara en mack

Circle K Västeråstullen är en fullservicestation med biluthyrning, biltvätt, drivmedel samt ett brett sortiment av mat och dryck. – Vi är mycket stolta över vår personal som är navet i vår verksamhet, säger Johan Ytterbom.

  • Publicerad 10:55, 27 nov 2018

Vi försöker finna det som gör just oss unika.

Detta är en artikel ur bilagan Näringsliv E18

Som en av runt 300 fullservice­stationer i Sverige erbjuder Circle K Västeråstullen kvalitativt drivmedel, fordons- och släputhyrning, fordonstvätt samt en butik med allt från nybakade bullar och kaffe, mat som korv och burgare till olika bilvårds- och hushållsprodukter.

– Tanken är att man när man stannar till hos oss ska man kunna uträtta så många ärenden som möjligt samtidigt. Är du här för att tanka så kan du även passa på att ta en snabblunch eller fika och samtidigt köpa hem nödvändigheter som toapapper och andra hushållsvaror, säger Johan.

Johan och hans hustru Linda driver macken tillsammans sedan ungefär sju år tillbaka. Den har dock funnits i familjens ägo och drift sedan 1975 då Johans pappa och mamma startade upp stationen, då under namnet Esso.

Johan utbildade sig under gymnasiet till snickare men marknaden var svår och han fick anställning i pappas företag. Mycket har hänt sedan starten och idag är är utbudet större och tjänsterna fler.

– Vi är en så kallad franchise och hyr märket, lokalen och marken, berättar Johan.

Linda klev in i verksamheten när parets yngsta son började skolan.

– Vi fungerar väldigt bra ihop! På jobbet är vi kollegor och kompletterar varandra bra. Vi jobbar med olika saker och har olika ansvarsområden, säger Linda.

Johan nickar instämmande.

– Det är värdefullt att kunna bolla saker med Linda. Det som kan vara svårt är att kunna ta ledigt eftersom vi båda oftast jobbar samma skift.

Fullservicestationen är öppen året runt, vardagar mellan klockan 06.00 och 24.00 och helger mellan 08.00 och 24.00.

– Det är förstås lite av ett pussel med tider och det känns ibland tufft att schemalägga våra anställda till klockan 24 men så är det, säger Johan.

Circle K Sverige AB har cirka 700 drivmedelstationer runtom i Sverige varav runt 300 är fullservicestationer. Franchisen har tydliga riktlinjer kring hur verksamheten ska se ut och fungera.

– De har tydliga ramar men är också väldigt stöttande i vårt arbete. Vi tjänar inte så mycket idag på drivmedel så istället satsar vi hårt på stationen och övriga tjänster, säger Johan.

En stor satsning på Circle K Västeråstullen är just personalen.

– Det är viktigt att alla trivs och mår bra. Personalvård gynnar alla även verksamheten på sikt. Faktum är att vi har sällan haft sådan fin personal som vi har nu. Det betyder mycket för oss, säger Johan.

En annan sak som man i dag satsar på är själva stationen.

– Vi är måna om att stationen är välskött. Det ska vara trevligt att besöka oss och hyllorna prydliga välfyllda, säger Linda.

Med blicken framåt så satsar man mycket på servicen och detaljer i butiken.

– Vi försöker finna det som gör just oss unika. Ny teknik är något vi satsar på och vi har också som förhoppning att skaffa en ny biltvätt, en gör-det-själv hall med högtryckstvätt och allt, säger Johan.

Han började som butiksbiträde på macken då hans pappa Tommy drev den och den hette Statoil.

Då fanns tre Statoil-mackar i stan, men den mest centrala, Robergs Statoil Mitt-i-stan, stängde.

I dag finns två Circle K-mackar i Enköping. Ytterboms vid Västeråstullen är den ena, Sjöholms vid Salatullen (nära McDonald’s) är den andra.

Circle K

Vad: Circle K drivs av kanadensiska Alimentation Couche-Tard. Circle K köpte norska Statoil 2012.

När: Den första Circle K-skyltade stationen i Sverige öppnade den 3 maj 2016.

1 500

... Statoilstationer i Europa har nu bytt namn till Circle K.

10 000

... pumpskyltar och 70 kilometer takramper har bytts ut.