Online. Cecilia Sahlén, Sonja Otteklint och Emma Wretman driver Bakom skärmen tillsammans. Foto: Simon Carlsson

Mer föräldraförståelse ska ge tryggare sociala medier

Större förståelse för sociala medier hos föräldrar kan bidra till ett tryggare internet för barn och unga. Det tror Ekeröbon Emma Wretman som driver företaget Bakom Skärmen tillsammans med två klasskompisar.

  • Publicerad 12:11, 9 feb 2018

Många tycker att det är ganska svårt att prata om vad som händer på sociala medier med föräldrar.

Tidigare i veckan var det Safer Internet Day, en dag som syftar till att öka tryggheten på nätet. Organisationen Surfa lugnt uppmärksammade dagen genom att dela ut en pris till ett initiativ som inspirerar till kommunikation mellan unga och vuxna på nätet.

Bakom Skärmen, ett unga företagerare-företag som föreläser för föräldrar om sociala medier ur ungdomars perspektiv, var en av de tre nominerade.

Ekeröbon Emma Wretman är vd och försäljningschef på företaget och hon tror att det är viktigt att vuxna skaffar sig en ökad förståelse för sociala medier.

– De flesta barn och unga spenderar hur många timmar som helst varje dag på nätet. Det är en stor del av deras liv. Och många tycker att det är ganska svårt att prata om vad som händer på sociala medier med föräldrar, för man upplever att de inte förstår vad man pratar om, säger hon.

Emma Wretman menar att många vuxna tror att mobbing på sociala medier handlar om elaka kommentarer, men att det i själva verket kan vara mycket mer komplicerat än så. Det kan handla om att någon kollar upp någon annan på Snap-kartan på Snapchat, att man öppnar en snap utan att svara, eller låta bli att bjuda in någon till ett privat Instagramkonto.   

– Om man till exempel öppnar en snap utan att svara så kan det betyda olika saker. Och barn och unga kan använda den typen av normer för att ignorera någon eller göra något elakt, utan att det behöver stå en elak kommentar, säger hon.

Att hon själv och hennes kollegor Cecilia Sahlén och Sonja Otteklint alla är unga ger dem ett unikt perspektiv, menar Emma Wretman.

– Vi har vuxit upp med sociala medier och sett dem växa fram. Så vi har erfarenhet av ämnet vi talar om, säger hon.

Ordlista

Snap: en bild eller ett videoklipp som delas på Snapchat. Snapsen kan ses under en begränsad tid och försvinner sedan.

Snap-karta: En funktionen på Snapchat som gör det möjligt att dela med sig av var man befinner sig på en karta.

Farmorsregeln: Youtubes rekommendation för vad du ska fima eller lägger upp: Bara sådant som du kan tänka dig att visa för din farmor, chef, framtida arbetsgivare, föräldrar eller framtida svärföräldrar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12