Online. Cecilia Sahlén, Sonja Otteklint och Emma Wretman driver Bakom skärmen tillsammans. Foto: Simon Carlsson

Mer föräldraförståelse ska ge tryggare sociala medier

Större förståelse för sociala medier hos föräldrar kan bidra till ett tryggare internet för barn och unga. Det tror Ekeröbon Emma Wretman som driver företaget Bakom Skärmen tillsammans med två klasskompisar.

  • Publicerad 12:11, 9 feb 2018

Många tycker att det är ganska svårt att prata om vad som händer på sociala medier med föräldrar.

Tidigare i veckan var det Safer Internet Day, en dag som syftar till att öka tryggheten på nätet. Organisationen Surfa lugnt uppmärksammade dagen genom att dela ut en pris till ett initiativ som inspirerar till kommunikation mellan unga och vuxna på nätet.

Bakom Skärmen, ett unga företagerare-företag som föreläser för föräldrar om sociala medier ur ungdomars perspektiv, var en av de tre nominerade.

Ekeröbon Emma Wretman är vd och försäljningschef på företaget och hon tror att det är viktigt att vuxna skaffar sig en ökad förståelse för sociala medier.

– De flesta barn och unga spenderar hur många timmar som helst varje dag på nätet. Det är en stor del av deras liv. Och många tycker att det är ganska svårt att prata om vad som händer på sociala medier med föräldrar, för man upplever att de inte förstår vad man pratar om, säger hon.

Emma Wretman menar att många vuxna tror att mobbing på sociala medier handlar om elaka kommentarer, men att det i själva verket kan vara mycket mer komplicerat än så. Det kan handla om att någon kollar upp någon annan på Snap-kartan på Snapchat, att man öppnar en snap utan att svara, eller låta bli att bjuda in någon till ett privat Instagramkonto.   

– Om man till exempel öppnar en snap utan att svara så kan det betyda olika saker. Och barn och unga kan använda den typen av normer för att ignorera någon eller göra något elakt, utan att det behöver stå en elak kommentar, säger hon.

Att hon själv och hennes kollegor Cecilia Sahlén och Sonja Otteklint alla är unga ger dem ett unikt perspektiv, menar Emma Wretman.

– Vi har vuxit upp med sociala medier och sett dem växa fram. Så vi har erfarenhet av ämnet vi talar om, säger hon.

Ordlista

Snap: en bild eller ett videoklipp som delas på Snapchat. Snapsen kan ses under en begränsad tid och försvinner sedan.

Snap-karta: En funktionen på Snapchat som gör det möjligt att dela med sig av var man befinner sig på en karta.

Farmorsregeln: Youtubes rekommendation för vad du ska fima eller lägger upp: Bara sådant som du kan tänka dig att visa för din farmor, chef, framtida arbetsgivare, föräldrar eller framtida svärföräldrar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

KRÖNIKA. Morfar fick leva sin dröm genom mig

Krönika Ett tjugotal mil härifrån fanns tills nyligen en hängiven läsare av den här tidningen. En före detta verkstadsarbetare, fritidspolitiker och tecknare som de senaste åren också var mycket intresserad...fredag 16/11 15:57

Meja, 9, blev mammas räddning

Nyheter Kajsa Ottosson föll nyligen av en häst och tappade medvetandet. Men dottern Meja, 9, agerade iskallt och fattade direkt vad hon behövde göra.fredag 16/11 15:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter