LUGNARE. ”Till syvende och sist är det en föräldrafråga att ha koll på vad barnen gör. När man frågar hur de haft det i skolan, fråga också hur de haft det på nätet”, säger specialpedagogen Pernilla Widlund. Hon och kollegan Caroline Emilsson-Forsén ser att mobilförbudet gör nytta. Foto: Ulrica Andersson

Mobilförbud på skolan minskade nätmobbningen

Mobilförbud på skoltid gäller på Ursviksskolan sedan höstterminens start. Barnen har inte klagat och nätmobbningen har minskat.– De får vila! Det plingar konstant på Snapchat annars, säger specialpedagogen Pernilla Widlund.

  • Publicerad 12:49, 28 nov 2017

Sexorna håller på med akrobatik och spelar fotboll

Barn fotograferar varandra och lägger ut bilderna på sociala medier utan att ha fått medgivande. Elaka och kränkande kommentarer skrivs i chattgrupper, där man ibland hellre står ut med den hårda tonen än lämnas utanför.

Mobbning bland barn har flyttat över till den digitala världen, som i dag är en del av vardagen även för de yngre skoleleverna.

En kväll för ett par år sedan bjöds föräldrar in till Ursviksskolan, för att prata om vad barnen gör på nätet. Föräldrar föreslog då att barnen helt enkelt inte skulle få ha med sig sin mobiltelefon under skoldagen.

Skolan beslutade att utreda möjligheten att införa ett mobilförbud. I slutet av förra terminen stod det klart att det skulle testas.

Nu i veckan skickar skolpersonalen ut en enkät bland eleverna, för att utvärdera. Men hittills har det lett till positiva förändringar och barnen är med på mobilförbudet, enligt specialpedagogen Pernilla Widlund och läraren Caroline Emilsson-Forsén. De ingår i skolans likabehandlingsteam som totalt består av åtta personer.

Under lektionstid har eleverna mer fokus på skolarbetet. Förut har en elev som blivit klar med en uppgift kunnat ta fram mobilen under bänken, istället för att säga till läraren.

– Tidigare har de kunnat fråga om de får gå in i grupprummet, sedan visar det sig att de sitter där och spelar, säger Caroline Emilsson-Forsén.

Att inte vara tillgänglig jämt, med mobilen i handen eller fickan, sänker stressnivån för barnen.

– De får vila! Föräldrarna ringer dem och det plingar konstant på Snapchat annars, säger Pernilla Widlund.

På rasterna syns det att eleverna fått andra intressen.

– Sexorna håller på med akrobatik och spelar fotboll. Elever som tidigare inte hade så lätt att socialisera med andra, utan satt i ett hörn ensam med sin telefon, är med nu, säger Caroline Emilsson-Forsén.

Bråk, tjafs och mobbning finns kvar utanför den digitala världen. Elever visar fortfarande upp skärmdumpar av otrevligheter för de vuxna, men då av något som hänt efter skoltid.

Om en elev är upprörd på grund av något som hänt under skoldagen, kan känslorna ha lugnat sig innan eleven får tillgång till sin mobil igen på kvällen.

Samtidigt finns det fördelar med digital kommunikation, till exempel när barn söker stöd hos vuxna.

– Många föredrar att messa framför att prata. Det skapar en annorlunda kravsituation jämfört med ett samtal. De kan skicka en bajskorv-emoji om det är en skitdag, säger Pernilla Widlund.

MER Expertråd mot nätmobbning

Elza Dunkels, forskare vid Umeå universitet och författare till boken "Näthat, nätkärlek och nätmobbning", säger att mobbningen inte ökat men att delar av den flyttat till nätet.

Vad ska den mobbade göra?

– Som barn ska man absolut försöka prata med någon, inte bära det själv. Allra helst ska man prata med någon vuxen, och om man inte vågar det kan man prata med en kompis som kan prata med vuxen.

Vad ska barn runtomkring göra?

– Agera på något sätt. På nätet är det enkelt, man kan markera genom att skriva ”det här är otrevligt, det är min kompis du skriver om”. Gå in och gilla någons bilder om det inte är så många som gör det.

Hur ska vuxna agera?

– Prata med skolan och försöka hålla sig lugna när de samtalar med barnet. Säga: vad bra att du berättade, vi ska fixa det här. Annars kanske barnet inte vågar prata.

Ska vuxna hålla koll på vad barnen gör i sociala medier?

– Det finns inget forskningsstöd för det. Det tryggaste är att skapa en relation så att barnet självt kommer till den vuxne och berättar. Övervakning, filter och sådant har inte visat sig fungera och ger den vuxne en polisroll. Men om barnet själv bjuder in en så kan man tacksamt ta emot det.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

"Vi är inte ett borgerligt parti"

Nyheter Gary Aelius (SD) om politik, religion och flyktingar I vårt femte politikerporträtt möter ni Sverigedemokraternas gruppledare, Gary Aelius.fredag 20/7 9:07

MP: Grönt ljus för fler busskörfält

Nyheter Ännu ett oppositionsparti i landstinget höjer rösten till förmån för SL:s bussförare. Att slippa kolla biljetter och ha tillgång till fler körfält är deras bud för att förbättra arbetsmiljön.torsdag 19/7 14:27