Bromstens fritidsgård. En av Spångas fritidsgårdar som ska fräschas upp. Foto: Mikael Andersson

Mer kultur ska ge Spångas fritidsgårdar ett lyft

I slutet av förra året tog stadsdelen officiellt över driften av Spångaungdomarnas fritidsgårdar från privata Adacta. Nu utlovas mer kultur till Spångas ungdomar.

  • Publicerad 17:07, 7 feb 2018

Vi ska stimulera utveckling. Vårt mål är inte att ha uppehållsrum med folk som vaktar.

I november återtog Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning ansvaret för fritidsgårdarna Folkan, Grottan och Bromsten från Adacta fritid, som drivit verksamheten sedan 2012.

Fritidsgårdarnas lokaler, personal och aktiviteter ska nu ses över, och fritidsgårdarna ska bli mer enhetliga.

– Mitt mål är att man ska känna igen sig vart man än går. Det behövs en hel del renovering och vi har mycket att jobba på, säger Maud Björnstedt på förvaltningen som tog över ansvaret för gårdarna i januari.

Vill skapa kreativa platser

Som det ser ut i dag hamnar stadsdelens fokus ofta på förebyggande arbete mot våld och kriminalitet.

– Men det är inte det som är vårt arbete. Vi ska stimulera en meningsfull fritid. Vårt mål är inte att ha uppehållsrum med folk som vaktar, utan vi vill ha kreativa platser där man kan utvecklas, träffa vänner och vara med och påverka.

Stadsdelen ska nu jobba med att förbättra klimatet på gårdarna, och locka en bredare målgrupp.

– Det finns ungdomar som kommer till gårdarna för att ses, det kan man göra redan i dag. Men för att ha en kreativ verksamhet behöver det finnas ett visst utbud och man behöver ha kunskap om till exempel jämställdhetsfrågor och normkritik. Så vi har en liten resa att göra.

Kommer förändringen att märkas av redan i år?

– Det här är en treårsplan vi drar igång nu. Det som besökare kommer att kunna märka av redan i år är att gårdarna får ett utökad kulturutbud.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vi listar: 10 helgnöjen i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Festival ✓Kulturdag ✓Loppisar ✓Volleyboll Sol och sommarvärme. Hur vill du spendera denna härliga helg? Varsågod, vi bjuder på tio tips för en rolig lördag och söndag i Västerort och Järfälla!fredag 25/5 16:47

M: "Majoriteten glömmer stockholmarnas otrygghet"

Nyheter Debatt när Brommas politiker möttes Moderaterna i Stockholm riktar kritik mot den rödgrönrosa majoritetens arbete mot våldsbejakande extremism och otrygghet. Det orsakade debatt under gårdagskvällens politikermöte i Bromma. "Vi kan...fredag 25/5 15:29