KREATIVITET. Kulturrådet har beviljat 2,1 miljoner kronor till aktiviteter inför nästa läsår till Skapande skolas verksamhet i Vallentuna Foto: Vallentuna kommun

Mer kultur till barnen i Vallentuna

Nycirkus, dansföreställningar och operaverkstad. Barnen i Vallentunas grundskolor får även nästa år en rejäl dos kultur tack vare två miljoner kronor till Skapande skola.

  • Publicerad 09:02, 5 jun 2020

Det är verkligen roligt att Kulturrådet har så stort förtroende för vår kulturverksamhet i Vallentuna.

SKAPANDE SKOLA. Kimberley Gustafsson, kulturproducent på Skapande skola. Foto: Vallentuna kommun

Skapande skola i Vallentuna har pågått i tio år och nu står det klart att Kulturrådet har beviljat 2,1 miljoner kronor till aktiviteter även inför nästa läsår, 2020/21.

– Det är verkligen roligt att Kulturrådet har så stort förtroende för vår verksamhet i Vallentuna. Den är formad av, med och för eleverna. Här kan de hitta konst- och kulturuttryck som de gillar och få möjlighet att skapa själva tillsammans med professionella kulturaktörer, säger Kimberley Gustavsson, kulturproducent på Skapande Skola

Med bidragets hjälp kommer alla 3 900 elever i Vallentunas kommunala grundskolor att få delta i tre olika kulturaktiviteter var under nästa läsår.

– Vi är mitt uppe i bokningsprocessen för olika projekt, bland annat ett interaktivt framträdande av en nycirkusgrupp i Hövdingaparken i centrala Vallentuna. Där får eleverna utforska den historiska vikingamiljön genom rörelse, dans och sagoberättande.

"Mod att säga sin mening"

Temat för kommande läsår är "Handlingskraft – mod att säga sin mening", inspirerat av att barnkonventionen blev lag i Sverige i år och unga Gretas kamp för klimatet.

Kimberley Gustavsson berättar att Skapande skola har kulturombud på skolorna som förmedlar önskemål från eleverna. Det blir bland annat scenkonst, dans, teater och animeringsverkstäder. Barnen får uttrycka sina egna tankar kring klimat- och yttrandefrihetsfrågor genom olika slags kulturformer, bland annat opera och skrivworkshop.

– Det blir även operaverkstäder där eleverna får jobba med professionella operasångare.

Ett annat samarbete som planeras är ett musik- och dansprojekt om den judiska kulturen där man tillsammans med eleverna genom musik, språk och berättande lyfter fram allas lika värde.

Unga kulturombud

– Sedan förra året har vi startat ett pilotprojekt med unga kulturombud i årskurs 7. Eleverna har föreslagit vad som ska ingå i utbudet och representerat sina klasskamrater. Det här var ett önskemål från dem, säger Kimberley Gustavsson.

Barnen på fyra förskolor i kommunens ytterkanter ingår också i Skapande skola-satsningen och får uppleva teaterföreställningar på Vallentuna Kulturhus och bibliotek och skapande verkstäder på sin egen förskola med professionella skådespelare.

Stockholm Direkt