Mat. Kocken Åse Tropp och kökschefen Ernesto Garcia jobbar i Närlundaskolans kök. Foto: Jonas Månsson

Mer pengar läggs på skolmaten

Skolmaten fick mer pengar i fjol. Men Ekerö ligger ändå en bit under rikssnittet. Orsaken till kostnadsökningen är en satsning på pedagogiska luncher.

  • Publicerad 14:39, 18 okt 2018

Jag hade hoppats att kommunen hade en högre ambition med ekologisk mat.

Kostnaden för skolmat per grundskoleelev och år låg förra året på 5 300 kronor i Ekerö kommun. Det är en ökning med tusen kronor jämfört med 2016. Men det är inte maten som har blivit dyrare. I stället har ett politiskt beslut bidragit till högre kostnader.

– Vi räknar alltid med att livsmedelspriserna ökar något från ett år till ett annat. Men jag skulle inte säga att det är det som syns markant. Det har att göra med att de pedagogiska måltiderna har subventionerats ytterligare så att priset sänktes för pedagogerna, säger My Berensson, kostchef för förskola och skola i Ekerö kommun.

Pedagogiska måltider innebär att lärare äter tillsammans med eleverna och deltar i måltiden med sällskap och samtal.

– Politikerna kan besluta om särskilda satsningar som sedan påverkar hur kostnaderna fördelas. Pedagogiska luncher är något som vi uppskattar, säger My Berensson.

”Inte rättvis mätning”

Rikssnittet ligger en tusenlapp över Ekerös kostnader och jämfört med Stockholms län har nio av 26 kommuner en lägre kostnad än Ekerö. My Berensson tycker dock inte att siffrorna för kostnader alltid är rättvisa.

– Det är jättesvårt att veta om man mäter samma saker. Hur man redovisar det internt kan skilja. Vissa kommuners kostnader kan vara missvisande. Det kan ha att göra med att man tittat på skolkaféer och transportkostnader. Vi gjorde det både 2016 och 2017, men i vissa kommuner har man inte transportkostnader, säger hon.

Hade hoppats på mer

Närlundaskolans kökschef Ernesto Garcia känner att det går att hålla budgeten för skolmat. Samtidigt hade han hoppats att kommunen skulle lägga mer pengar på skolmat.

– Jag hade hoppats att kommunen hade en högre ambition med ekologisk mat. Det kostar mer, ska man ha ekologisk mat i dag blir det svettigt att hålla budgeten, säger han.

Ernesto Garcia ser att satsning på bra skolmat är en investering.

– Barnen är vår framtid, säger han.  

Högst och lägst

Siffrorna gäller skolmåltids- och kaféverksamhet. I det ingår kostnad för personal, livsmedel, transporter och administrativa kostnader till exempelvis kostkonsulent. Lokalkostnader ingår inte i sammanställningen.

Laxå är den kommun i landet som med 4 000 kronor har minst kostnad för skolmat. Tierp lägger 11 500 kronor per elev och år och toppar listan.

Siffrorna kommer från Skolverket och är sammanställda av Nyhetsbyrån Siren.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

KRÖNIKA. Morfar fick leva sin dröm genom mig

Krönika Ett tjugotal mil härifrån fanns tills nyligen en hängiven läsare av den här tidningen. En före detta verkstadsarbetare, fritidspolitiker och tecknare som de senaste åren också var mycket intresserad...fredag 16/11 15:57

Meja, 9, blev mammas räddning

Nyheter Kajsa Ottosson föll nyligen av en häst och tappade medvetandet. Men dottern Meja, 9, agerade iskallt och fattade direkt vad hon behövde göra.fredag 16/11 15:50

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter