Mat. Kocken Åse Tropp och kökschefen Ernesto Garcia jobbar i Närlundaskolans kök. Foto: Jonas Månsson

Mer pengar läggs på skolmaten

Skolmaten fick mer pengar i fjol. Men Ekerö ligger ändå en bit under rikssnittet. Orsaken till kostnadsökningen är en satsning på pedagogiska luncher.

  • Publicerad 14:39, 18 okt 2018

Jag hade hoppats att kommunen hade en högre ambition med ekologisk mat.

Kostnaden för skolmat per grundskoleelev och år låg förra året på 5 300 kronor i Ekerö kommun. Det är en ökning med tusen kronor jämfört med 2016. Men det är inte maten som har blivit dyrare. I stället har ett politiskt beslut bidragit till högre kostnader.

– Vi räknar alltid med att livsmedelspriserna ökar något från ett år till ett annat. Men jag skulle inte säga att det är det som syns markant. Det har att göra med att de pedagogiska måltiderna har subventionerats ytterligare så att priset sänktes för pedagogerna, säger My Berensson, kostchef för förskola och skola i Ekerö kommun.

Pedagogiska måltider innebär att lärare äter tillsammans med eleverna och deltar i måltiden med sällskap och samtal.

– Politikerna kan besluta om särskilda satsningar som sedan påverkar hur kostnaderna fördelas. Pedagogiska luncher är något som vi uppskattar, säger My Berensson.

”Inte rättvis mätning”

Rikssnittet ligger en tusenlapp över Ekerös kostnader och jämfört med Stockholms län har nio av 26 kommuner en lägre kostnad än Ekerö. My Berensson tycker dock inte att siffrorna för kostnader alltid är rättvisa.

– Det är jättesvårt att veta om man mäter samma saker. Hur man redovisar det internt kan skilja. Vissa kommuners kostnader kan vara missvisande. Det kan ha att göra med att man tittat på skolkaféer och transportkostnader. Vi gjorde det både 2016 och 2017, men i vissa kommuner har man inte transportkostnader, säger hon.

Hade hoppats på mer

Närlundaskolans kökschef Ernesto Garcia känner att det går att hålla budgeten för skolmat. Samtidigt hade han hoppats att kommunen skulle lägga mer pengar på skolmat.

– Jag hade hoppats att kommunen hade en högre ambition med ekologisk mat. Det kostar mer, ska man ha ekologisk mat i dag blir det svettigt att hålla budgeten, säger han.

Ernesto Garcia ser att satsning på bra skolmat är en investering.

– Barnen är vår framtid, säger han.  

Högst och lägst

Siffrorna gäller skolmåltids- och kaféverksamhet. I det ingår kostnad för personal, livsmedel, transporter och administrativa kostnader till exempelvis kostkonsulent. Lokalkostnader ingår inte i sammanställningen.

Laxå är den kommun i landet som med 4 000 kronor har minst kostnad för skolmat. Tierp lägger 11 500 kronor per elev och år och toppar listan.

Siffrorna kommer från Skolverket och är sammanställda av Nyhetsbyrån Siren.

Ekerösonen Leufvenius till Karlskrona

Sport Hugo Leufvenius, 20, flyttar hem till Sverige efter två säsonger i Kanada.lördag 20/4 1:15

Trafikverket stäms på rekordsumma av italienskt företag

Nyheter Krävs på drygt 830 miljoner kronor: ”Det största skadeståndskrav vi någonsin fått” Trafikverket beslutade tidigare att bryta ett kontrakt med ett italienskt företag som arbetade med Förbifart Stockholm, som svarar med en stämningsansökan. Nu ska tvisten avgöras i italiensk domstol.torsdag 18/4 9:02