Bidrag. Kvinnojouren i Västerort vill själva bestämma över bidraget. Foto: Mikael Andersson

Mer pengar till Västerorts kvinnojour

Landets tjej- och kvinnojourer får 40 miljoner extra i den kommande vårändringsbudgeten. På kvinnojouren i Västerort hoppas man att jouren själva ska få bestämma hur pengarna ska användas.

  • Publicerad 14:30, 5 apr 2019

I veckan kom beskedet att regeringen skjuter till 40 miljoner extra till landets tjej- och kvinnojourer, utöver grundanslaget på 100 miljoner. Det var Dagens Nyheter först att rapportera om. Enligt Centerpartiet, som meddelade beslutet, ska det kunna finansiera en extra halvtidstjänst per jour och år.

På STHLM Väst Tjej- och kvinnojour välkomnar man beskedet, men hoppas samtidigt att pengarna inte kommer vara öronmärkta.

– Det här är jättepositivt. Nu vet vi ju inte villkoren än, men oftast brukar pengarna vara öronmärkta. Det innebär att de går till olika typer av öppen verksamhet, och inte till de kvinnor och barn som bor i skyddat boende, säger Karin Andersson, verksamhetsansvarig på STHLM Väst Tjej- och kvinnojour.

Hon berättar att det är kommunen som ansvarar för att placera kvinnorna på skyddat boende, och att intäkterna jouren får från kommunen ska gå till att placera en kvinna, finansiera hyra, omkostnader för kvinnan och personal.

Vill fördela pengarna själva

Det Karin Andersson vill se är helt enkelt att de nya pengarna ska kunna användas fritt utifrån vad jouren själv anser att de gör mest nytta.

– Det är jätteviktigt att jouren själv får göra bedömningen. Då skulle pengarna kunna gå till boendet, som att finansiera utflykter, för att muntra upp tillvaron för kvinnorna, säger hon.

STHLM Väst Tjej- och kvinnojour verkar i Västerort, men Karin Andersson berättar att vem som helst är välkommen att ringa.

– Men man blir aldrig placerad på ett skyddat boende i den stadsdel men tidigare bott i. Ringer en kvinna hit frågar vi vad hon har för behov, det är inte alltid så att vi är rätt organisation, men vi kan förmedla och lotsa vidare.

STHLM VÄST Tjej- och kvinnojour

Ger stöd till kvinnor och tjejer som är eller har varit utsatta för hot, psykisk eller fysisk misshandel eller sexuellt utnyttjande.

Erbjuder skyddat boende, föreläsningar och stöd i kontakt med myndigheter. Hjälpen är kostnadsfi för den som söker.

http://sthlmvastjour.se/

Tid för årets sötchock på 4H-gårdarna

Nyheter Bäää. Nu lammas det för fullt i Västerort och Järfälla Nu våras det i Stockholms hagar och hägn – och det brukar innebära en våg av gullighet i form av små ulliga lamm. Vi har kollat var storken har varit och vilka som fortfarande går i väntans tider.torsdag 18/4 16:26

Dags för vårmarknad på Spånga torg

Nyheter Så gör du om du vill delta Hemtrevligt och för familjer är Spånga vårmarknads paroll. Snart är det dags för årets omgång och det går fortfarande att anmäla sig för att vara medtorsdag 18/4 16:22

Vi är Västerort