Gabriella Ohlzon är ny ordförande för Liberalerna Norrmalm. Foto: Patrik C Österberg / Sacharias Källdén

Metoo-grundare tar över L på Norrmalm

Trots att hon bara varit medlem i ett knappt halvår är Gabriella Ohlzon, grundare av Me Too Sweden, ny ordförande för Liberalerna Norrmalm. Hon brinner bland annat för en "piazza" på Odenplan och tryggare platser i stadsdelen.

  • Publicerad 12:12, 5 feb 2019

Gabriella Ohlzon var med och startade metoo-rörelsen i Sverige genom en manifestation på Sergels torg som samlade tusentals personer i oktober 2017 vilket också var starten på den ideella organisationen Me Too Sweden.

Förra veckan på Liberalernas årsmöte blev det klart att Gabriella Ohlzon är ny ordförande för Liberalerna på Norrmalm. Hon blev medlem i partiet i augusti och lämnade då posten som styrelseordförande i politiskt obundna Me Too Sweden.

– Kvinnors frihet är förstås en fråga som engagerar mig väldigt mycket fortfarande men nu vill jag engagera mig politiskt, säger Gabriella Ohlzon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon är Vasastadsbo sedan tre år tillbaka och brinner bland annat för att få till en "piazza" på Odenplan genom att stänga av Upplandsgatan för trafik och koppla ihop Gustav Vasa kyrka med torget. En fråga som diskuterats i minst tio år. Ett problem har varit att flera bussar måste komma fram där.

Nu när ni har makten borde ni kunna få till en piazza?

– Kanske, vi hoppas det. Det är en viktig fråga för våra medlemmar. Folk uppskattar den typen av stråk, säger Gabriella Ohlzon.

En annan fråga som engagerar nya ordföranden är trygghet.

– Det finns flera platser som inte är ordentligt upplysta, till exempel stråket mellan Frejgatan, Norrtullsgatan och Vanadislunden. Vi vill skapa fler levande miljöer där folk ska känna sig trygga.

Lokalföreningen har 232 medlemmar.

– Men man ser bara en handfull personer. Jag vill gärna engagera fler!