Metta Lena, 91, vill ha din hjälp med all frukt

Ett fantastiskt fruktår kan ha sitt pris. Metta Lena Karlgren, 91, i Närlunda vädjar nu om hjälp med att ta hand om alla äpplen och päron.

  • Publicerad 09:39, 21 sep 2018

Det känns hemskt att det inte kan bli biogas av det.

Nyligen berättade Mälarö Tidning om hur Ekebyhovs slott inte har möjlighet att ta hand om all fallfrukt i parkens äppelgenbank. För många äpplen i år, helt enkelt.

Villaägaren Metta Lena Karlgren i Närlunda har samma problem, med skillnaden att hon är 91 år och har svårt med rörligheten.

– Jag plockar och plockar men det bara drösar ner äpplen och päron, det är fruktansvärt. Jag har dålig balans och halkar på all frukt, säger hon.

Minst det dubbla

För två år sedan, som också var ett bra fruktår skördade Metta Lena över 280 kilo i sin trädgård, men i år är det minst det dubbla, berättar hon. Hon får egentligen inte klättra på stegar, men har känt sig nödgad att göra något.

– Jag har väl skördat 70 kilo hittills, men det är samtidigt bara en bråkdel av allt.

Helst skulle hon vilja se att containrar ställdes ut vid infarterna till villaområdena, så att villaägarna själva skulle kunna lämna av frukten med bil eller skottkärra.  

Metta Lena har varit i kontakt med både Roslagsvatten och Skå återvinning, men bara fått rådet att lägga frukten i de gröna avfallspåsarna.

Grannarna inte intresserade

– Visst kan man göra det, men det får plats tolv äpplen i en påse, så det är bara en droppe i havet. Alla här omkring har äppelträd dessutom, så grannarna är ju inte intresserade av mina äpplen.

Med sorg i hjärtat ser hon nu i stället hur all frukt bara ligger och ruttnar bort framför hennes ögon.

– Jag ser runt om i villaträdgårdarna hur mycket som ligger på marken. Det känns hemskt att det inte kan bli biogas av det, säger Metta Lena Karlgren.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Brottarmedaljer till Skå IK

Sport Rekordmånga deltog under Luciacupen i brottning i lördags.onsdag 12/12 23:06

Karlberg får kvala till Europacupen

Sport William Hansson segrade under Sverigecupen i slalom och Lukas Karlberg kvalar till Europacup-tävling.onsdag 12/12 23:06