Mexikansk konst lyser upp Hagalund

Från drygt 25 grader och sol i södra Mexiko till en blåsig skylift i vintergråa Hagalund. I veckan påbörjades arbetet med en stor muralmålning på Gelbgjutarevägen i Hagalund.

  • Publicerad 14:43, 28 nov 2017

– Vi ville göra något samtida som även bottnar i historia. Vi har lagt mycket tid på att hitta en bra plats. Den här väggen i Hagalund känns helt rätt, säger Geska Brecevic, konstnärlig ledare för projektet som drivs av Filmregion Stockholm-Mälardalen med ekonomiskt stöd av EU.

Bir för bit ska en stor så kallad muralmålning växa fram på väggen. Parallellt arbetar unga filmare från UnCut med konstnärerna i Performing Pictures. Tillsammans skapar de konceptet ”Moving Murals” som ska vara klart i början på februari.

Muralmålningen kan ses under dagens ljusa timmar – men när mörkret faller över Hagalund förvandlas väggen till rörliga väggmålningar.

– Det blir ett uttryck på dagen och ett helt annat nattetid, säger Geska Brecevic.

Det mexikanska konstnärskollektivet LaPiztola har rest en lång väg för att sätta färg på den gråtrista brandväggen i Hagalund.

– Det är lite annorlunda här. Vi är vana att arbeta i centrum med mycket folk omkring oss. Här är det tomt. Och så krävs det så många tillstånd. I Mexiko frågar man bara om lov och sätter igång, säger Roberto Vega i konstnärskollektivet.

Lyssna även på intervjun med Geska Brecevic på Vi i Solnas Facebook-sida.

MER Muralkonst

En muralmålning är en del av ett rum eller en byggnad. Den kan vara utförd direkt på väggen eller målad på annan plats för att sedan monteras på ytan.

Muralmålningen kan utnyttja väggens platthet eller skapa intrycket av en ny yta eller ett nytt rum. Leonardo da Vincis berömda Nattvarden ger en sådan illusion om en fortsättning av rummet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Här kan du fira midsommar

Nyheter Midsommar firas traditionsenligt på Överjärva gård. Tusentals besökare brukar samlas på gräsmattorna med picknick. Det internationella inslaget är alltid stort.onsdag 20/6 15:47

De ska prata mobbning – i Grekland

Nyheter Fyra ungdomar från fritidsgården Q-lan i Bergshamra deltar i ett EU-finansierat utbytesprojekt i Grekland i sommar. Temat är mobbning. – Jag hoppas få tips på saker man skulle kunna göra för att...tisdag 19/6 10:39

Mördare vill ha tidsbestämt straff

Nyheter En man som 2004 dömdes till livstids fängelse för att ha knivhuggit sin fru till döds inför sina barn har begärt att få sitt straff tidsbestämt. Som grund för begäran anförs att mannen nu suttit...måndag 18/6 11:58