Mexikansk konst lyser upp Hagalund

Från drygt 25 grader och sol i södra Mexiko till en blåsig skylift i vintergråa Hagalund. I veckan påbörjades arbetet med en stor muralmålning på Gelbgjutarevägen i Hagalund.

  • Publicerad 14:43, 28 nov 2017

– Vi ville göra något samtida som även bottnar i historia. Vi har lagt mycket tid på att hitta en bra plats. Den här väggen i Hagalund känns helt rätt, säger Geska Brecevic, konstnärlig ledare för projektet som drivs av Filmregion Stockholm-Mälardalen med ekonomiskt stöd av EU.

Bir för bit ska en stor så kallad muralmålning växa fram på väggen. Parallellt arbetar unga filmare från UnCut med konstnärerna i Performing Pictures. Tillsammans skapar de konceptet ”Moving Murals” som ska vara klart i början på februari.

Muralmålningen kan ses under dagens ljusa timmar – men när mörkret faller över Hagalund förvandlas väggen till rörliga väggmålningar.

– Det blir ett uttryck på dagen och ett helt annat nattetid, säger Geska Brecevic.

Det mexikanska konstnärskollektivet LaPiztola har rest en lång väg för att sätta färg på den gråtrista brandväggen i Hagalund.

– Det är lite annorlunda här. Vi är vana att arbeta i centrum med mycket folk omkring oss. Här är det tomt. Och så krävs det så många tillstånd. I Mexiko frågar man bara om lov och sätter igång, säger Roberto Vega i konstnärskollektivet.

Lyssna även på intervjun med Geska Brecevic på Vi i Solnas Facebook-sida.

MER Muralkonst

En muralmålning är en del av ett rum eller en byggnad. Den kan vara utförd direkt på väggen eller målad på annan plats för att sedan monteras på ytan.

Muralmålningen kan utnyttja väggens platthet eller skapa intrycket av en ny yta eller ett nytt rum. Leonardo da Vincis berömda Nattvarden ger en sådan illusion om en fortsättning av rummet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50

Avgjort: Så här blir SL:s nya priser

Nyheter Hela prislistan för nästa år nu bestämd Idag har landstingets budget manglats i fullmäktige. Nu står det klart vad de kostar att åka med SL i kollektivtrafiken nästa år.tisdag 11/12 15:48

900 nya lägenheter i Järvastaden

Nyheter Dags att tycka till om förslaget I Järvastaden planeras för mellan 800 till 900 nya lägenheter vid Järva skjutbaneväg. Förslaget ska nu ut på granskning innan detaljplanen beslutas.tisdag 11/12 9:16