Mia Appelkvist har drivit sin tvätt på Gotlandsgatan i 20 år. Foto: Linda Gren

Mia driver Södermalms enda tvättomat

Under sina tjugo år på Södermalms enda tvättomat har hon rengjort allt från prästkåpor och kisttäcken till utnötta strumpor och kalsipper. Vi tog ett snack med Mia Appelkvist om hennes unika “ungkarlstvätt”.

  • Publicerad 16:52, 22 nov 2017

Fem jättelika torktumlare dånar för fullt och hunden Filippa stryker längs benen. Under stor koncentration står Mia Appelkvist lutad över ett bord och försöker para ihop ett trettiotal tillsynes identiska svarta strumpor med sina gelikar.

– Jag letar efter exakt rätt nötning för att matcha ihop dem. Det är lite extremt kanske, vi får kalla det en yrkesskada, säger hon och skrattar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under tjugo år har Mia Appelkvist drivit Elittvätten på Gotlandsgatan. Även om jobbet till största del handlar om att tvätta åt andra, som restauranger eller kyrkoförsamlingar, så finns här också tre maskiner som vem som helst kan använda på egen hand. Även om maskinerna oftast bara används ett par gånger i veckan, har Mia bestämt att de ska finnas kvar.

– På 70-talet fanns tvättomater i varenda hörn, men de försvann ju när folk fick tvättstugor istället. Jag tycker det är roligt att behålla dem. Främst är det turister som använder dem men också Södermalmsbor, när deras tvättstuga renoveras eller så.

"Folk uppskattar humorn"

Förutom tvättomaten finns det ytterligare en sak som gör Mias tvätt unik. På skyltfönstret erbjuds den något iögonfallande tjänsten "ungkarlstvätt". Något som bland annat uppmärksammats i Dagens Nyheter, som tyckte att uttrycket har "en doft av 1800-tal". Men det är inget som bekymrar Mia.

–  Nejdå. Den är ju till för alla, men det blir väldigt långt att slå ihop “ungmötvätt och familjetvätt och ungkarlstvätt” i samma. Det betyder bara att jag tvättar rubbet, underkläder och strumpor, säger hon medan hon hivar in ett stort lass med förkläden i en av de många maskinerna, och fortsätter:

– Det är med glimten i ögat, det är några som ifrågasatt det men jag tror folk uppskattar humorn. Sen är det faktiskt flest killar som använder den, vad det beror på får någon annan spekulera i.

Tror på en comeback

30 tvättar om dagen i tjugo års tid sätter sina spår. Säckarna väger många kilon, och att mangla lakan är tungt kroppsarbete. Men trots att Mia har värk i både rygg och händer har hon inga planer på att klappa igen. Särskilt motiverad blir hon av sin pensionärstvätt, där hon varje dag hämtar upp kläder och lakan hos åldringar i området.

– När man kommer hem till en gammal dam med nytvättade kläder och manglade lakan och de blir så glada för hjälpen... Det gör det värt det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Trots att det enligt Internet bara finns två tvättomater i hela Sverige i dagsläget, tror Mia inte att fenomenet kommer dö ut – tvärtom.

– Det ställs högre krav på människor idag, vi blir allt mer stressade och ska vara duktiga på allting. Jag tror folk kommer bli ännu mer benägna att använda sig av tjänster som underlättar vardagen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.