"Mamma har alltid varit stöttande och hjälpt mig. Det har betytt jättemycket", säger Michelle Djohari. Foto: Louis Ahmed Benzouita

Michelle från Hässelby har dansat med Will Smith

Hässelbybon Michelle Djohari har dansat på Londons största scener och synts i storfilm på bioduken. Vi pratade med Michelle för att höra hur det är att låta den inre stjärnan komma ut.

  • Publicerad 16:16, 14 aug 2020

Egentligen ville Michelle Djohari spela fotboll, men när föräldrarna sade nej till det så blev det dans istället. Det skulle visa sig vara lite av en lyckträff.

Michelle Djohari är född i Hässelby, men kärleken till dansen uppstod i Frankrike, där Michelle växte upp. När familjen sedan flyttade tillbaka till Sverige följde Michelle med på ett villkor: att hon skulle få gå på ett dansgymnasium.

Efter gymnasiet dansade Michelle på X-Factor och uppträdde på Sommarkrysset. Men hon ville mer. Hon började spendera somrarna i Los Angeles, där hon tränade och gick på auditions.

– Los Angeles är dansens huvudstad. Där finns Hollywood och där spelas alla musikvideor in. Jag åkte dit för att se vad det var alla pratade om, och de är så duktiga där. Jag lärde mig dansa på ett helt nytt sätt, säger Michelle.

Bestämde sig. Det var när Michelle Djohari gick på Stockholms estetiska gymnasium som hon började ta dansen seriöst. Foto: Jemma Jones

Testade lyckan i London

Efter tre år övergav Michelle Los Angeles och började jobba som säljare hemma i Sverige för att få in pengar. Men hon ville ge dans en till chans och stack den här gången till London. Där tog karriären fart.

– Jag gick på kanske femton, tjugo auditions i månaden. Det är stressigt. Man måste klä och sminka sig rätt. Man svettas och sminket rinner, men det är bara att kötta. Man kämpar så hårt, så plötsligt händer det, säger Michelle.

Michelle plockades upp av en agentur, och rätt som det var stod Michelle där som dansare bakom Little Mix på O2 Arena i London, inför 20 000 personer.

– Man tar ett första steg ut på scenen, ser sig omkring, och det är så mycket folk att man inte ser deras ansikten. Man hör bara skriken och ser ljusen. Så kommer musiken på, då är det är bara att köra och låta den inre stjärnan komma ut. Det är den bästa känslan som finns, säger Michelle.

Aladdin

En av de starkare minnena Michelle har var från när hon skulle dansa i den nya Aladdinfilmen.

– Först blev jag bortvald efter min audition. Jag tänkte att det hade varit så kul att vara med, eftersom jag är iranier. Men så fick min agent ett samtal från producenterna en månad senare, och de ville ha med mig. Jag blev så glad att jag började gråta.

Under inspelningen träffade Michelle också en av sina stora idoler – Will Smith.

– Jag fick tårar i ögonen när jag såg först såg honom, och var tvungen att anstränga mig att komma ihåg att andas hålla mig professionell. Men vi stod och pratade och skrattade tillsammans, det var riktigt coolt.

Stöd hemifrån

En karriär inom dans är inte helt enkel. Michelle har sin mamma att tacka för mycket för det stöd hon fått under åren, säger hon.

– När mamma berättade vad jag höll på med för familjen i Iran hade de svårt att svälja det, sång och dans är tabu där. Men mamma har varit väldigt stöttande, och det hon gjort för mig betyder jättemycket.

Det var hemma i Hässelby hos sin mamma Michelle var när coronavirusetgjorde intåg i Europa. Nästan över en natt stängde hela nöjesbranschen stängdes ned, och Michelle bestämde sig för att stanna i Sverige.

– Det liv jag lever nu är helt annorlunda från det i London. Men jag har kontakt med mina agenter och bara väntar på att allt ska dra igång igen. Det är inte mer att göra än att hålla ut.

Michelle Djohari

Ålder: 29

Bor: Hässelby strand

Familj: Mamma och en bror

Favoritdansare:
Danielle Polanco
Sean Bankhead
JaQuel Knight

Michelles tips till nya dansare:
"Ta inte saker och ting för personligt. Får du nej på en audition behöver det inte handla om dig, utan många gånger handlar det mer om att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Det är en svår brasch, men när man lyckas är det den bästa känslan någonsin. Fortsätt kämpa, och om du älskar dans så finns det en plats för dig."

Visa merVisa mindre