Ny konst. Josefin Gäfvert, Frida Cornell, Sara Kallioinen Lundgren, Karen Modrei och Lea Constan i Svandammsparken. På fredag eftermiddag ska alla skulpturer vara på plats. Foto: Elina Lundberg

Midsommarkransen får skulpturpark i sommar

I stället för sommartorg blir det sommarkonst i Midsommarkransen i år. Nio maffiga textilskulpturer pryder snart Svandammsparken.

  • Publicerad 13:35, 4 jun 2020

Det kommer en vindpust som kastar om de långa rosa, gula, turkosa och röda tygremsorna som hänger likt ett draperi i Svandammsparken. En bit bort står en lika färgglad zombielik figur och på marken bredvid har fluffiga bokstäver ställts ut.

Tittar man noga ser man att det står “Relax” och att skulpturen är full av siffror. Det är postnummer till områden som polisen har klassat som särskilt utsatta, berättar Sara Kallioinen Lundgren, som har gjort verket.

– Relax är en passning till de som slappar och har det skönt i parken men det är också en uppmaning att ta det lugnt med att kalla de här områdena no-go zones som en del politiker har gjort, säger Sara Kallioinen Lundgren.

Textilskulpturer gjorda på Konstfack

Precis som de andra åtta studenterna som har gjort skulpturerna, som ska stå i parken i fram till den sista augusti, går hon textilspåret på ett av Konstfacks masterprogram.

Sara Kallioinen Lundgren vid "Relax"

Projektet är en del av stadens satsning på sommartorg, gågator och pop up-parker. En del platser får också sommarkonst, som görs av Stockholm konst.

I år gav de Konstfacks studenter uppdraget att göra vimplar till alla sommarplatser. Dessutom skulle de ta mönstret från sina vimplar och göra textilskulpturer, berättar Frida Cornell, curator och projektledare på Stockholm konst. Det är de som nu finns i Svandammsparken.

– Det är spännande med en ny typ av material i det offentliga. Den här delen av projektet var rätt fritt. De har fått leka och jag är så imponerad av resultatet, säger Frida Cornell.

Välkomnar kramar

Hon och studenterna är medvetna om att det kommer att kännas och klämmas på konsten. Så länge den inte förstörs måste det vara okej, tycker Frida Cornell.

Färgstarkt. Studenterna Sara Kallioinen Lundgren, Karen Modrei, Josefin Gäfvert, Lea Constan och Frida Cornell från Stockholm konst vid en av skulpturerna. Foto: Elina Lundberg

– Skulpturerna passar Svandammsparken perfekt. Det kommer solas, badas och springas här. Barn kommer krama och ta på skulpturerna som säkert kommer ta en del stryk men det är så det är. Det kommer att bli underbart här i sommar, säger Frida Cornell.

Studenten Lea Constan uppskattar chansen att få vara med och skapa en lokal skulpturpark.

– Det är världens finaste möjlighet. Det är verkligen coolt att se allt komma på plats. Det blir superfint tillsammans, säger hon.