Vision. Så här ska den nya skolan i Kransen se ut. Foto: Skiss: Tengbom & Nivå arkitekter

Midsommarkransens nya skola försenad

Den nya grundskolan i Midsommarkransen försenas. Det ställer till det för stadsdelens trångbodda gymnasium, som lånar ut lokaler till de yngre eleverna.

  • Publicerad 15:45, 16 sep 2020

Just nu pågår det stora bygget av Midsommarkransens grundskola för fullt vid den gamla brandstationen. Grundskolan, som överklagats och som är mycket försenad, är efterlängtad. Men nu står det klart att skolan, som kommer ha plats för runt 1000 elever, inte hinner bli klar som planerat till terminsstarten hösten 2022. I stället får eleverna i årskurs F-5 flytta in först till våren 2023.

Klart: Inget högstadium i Kransens nya skola

Enligt utbildningsförvaltningen ska staden, trots förseningen, klara att se till att grundskolebarn i närområdet ändå får en skolplats nära hemmet det läsåret.

Osäkert läge för gymnasiet

Däremot ställer situationen till det för Midsommarkransens gymnasium. I väntan på att den nya skolan ska bli klar lånar nämligen gymnasiet ut lokaler till grundskolan. Lokaler som man hade räknat med att få tillbaka till hösten om två år. Då var planen att ett 50-tal av gymnasiets elever som i dag undervisas i Skärholmen skulle flyttas tillbaka.

– Det är inte bra att ha verksamhet på två olika ställen. Planen var att vi skulle vara där i två år. Nu vet vi inte hur det blir, säger rektorn Anders Fajersson.

Enligt grundskolechefen Deirdre Cronin Olsson arbetar staden med att hitta en hållbar lösning för gymnasiet men hur den kommer se ut är inte klart än.

Rektor Anders Fajersson är bekymrad över hur skolan som växer varje år ska klara att möta behovet.

– Vi är redan nu trångbodda i vår verksamhet och det kommer fattas oss ungefär 1-2 klassrum för att få schemat att gå ihop om två år, säger han.