(M)ikael tar över Sundbyberg

Ett historiskt maktskifte har ägt rum i Sundbyberg. En koalition bestående av fem partier, med Moderaterna i spetsen, kommer nu att ha majoritet i kommunfullmäktige.– Det behövs en stabil majoritet och vi kommer att ta ansvar kommande år, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens blivande ordförande.

  • Publicerad 19:12, 18 nov 2015

”Det kommer att
bli mer stabilt de kommande åren.
Sundbyberg
behöver det.”

Fredagen den 13 november kallade Mikael T. Eriksson (M) till presskonferens ”med anledning av det politiska läget”. Han ville inte berätta närmare vad som skulle ske, men rösten avslöjade viss glädje.

Från podiet i stadshuset berättade han, tillsammans med gruppledarna för Centerpartiet, Miljöpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna, att de fem partierna har bildat en gemensam koalition. De har sammantaget 29 av 55 mandat i kommunfullmäktige och utgör därigenom ett majoritetsstyre.

– Nu skapar vi det första majoritetsstyret på fem år, sa Mikael T. Eriksson.

Dessutom är det första gången Sundbyberg har ett moderatlett, blocköverskridande politiskt styre.

– Vi kommer att fortsätta utveckla vår stad och verksamhet. Det behövs en stabil majoritet och vi kommer att ta ansvar kommande år. Vi har en plattform för vad vi ska syssla med de kommande tre åren, sa Mikael T. Eriksson.

Ett gemensamt budgetförslag presenteras 30 november och ska enligt honom skapa ordning i den ”ekonomiska oredan”.

Johan Storåkers (FP) tog till orda:

– Folkpartiet känner glädje en sådan här dag men även ansvar. Vi har fokus på laget, sa han.

Stefan Bergström, som företräder det från förra majoriteten avhoppade Centerpartiet, tror på ett mer stabilt styre framöver.

– Vi styrde inte i majoritet och förlorade flera viktiga omröstningar. Det kommer att bli mer stabilt de kommande åren. Sundbyberg behöver det, sa han.

Även Maria Bohman Kreij (KD) har lyft fram värdet av ett majoritetsstyre och att det leder till mer stabilitet i politiken.

– Det måste vi alla fem bidra med, sa hon.

Nu ska de inleda en process för att få majoritetsstyret på plats.

– Det gör vi med stark lagkänsla, sa Mikael T. Eriksson.

När Kristdemokraterna gick in i det förra samarbetet räknade de med att styra tillsammans fram till nästa val.

– Men nu blev det inte så. När Centerpartiet bröt skapades ett vakuum. Det skulle bli något annat och det var tvunget att redas ut, sa Maria Bohman Kreij.

Frågan om Kymlinge ska bebyggas eller inte har lyfts fram av Centerpartiet som droppen som fick bägaren att rinna över.

– Vi hade samarbetsproblem med bristande respekt för oss som parti, sa Stefan Bergström.

Läs mer: Nygren (S): "Det här är inte väljarnas val"

MER Detta händer nu

Ett extrainsatt möte i kommunstyrelsen kommer att hållas 23 november, det vill säga samma dag som ett ordinarie kommunfullmäktigemöte hålls. Där kommer beslut att tas som rör det nya styret.

Mikael T. Eriksson (M), nu oppositionsråd, väntas bli vald till kommunstyrelsens ordförande. Som vice ordförande i kommunstyrelsen föreslås Siyamak Sajadian Sasanpour (MP) bli vald.

Vissa förändringar kommer att tas upp när det gäller nämnder och utskott, bland annat väntas Folkpartiets motion om ett cykelråd nu leda till verklighet.

Ett näringslivsråd föreslås återinföras. ”Förra mandatperioden fanns ett näringslivsråd, nu får vi återigen ett forum för att arbeta med näringslivsfrågor på ett bra sätt. Jag är förvånad över att man lade ner det”, säger Mikael T. Eriksson.

Under social- och arbmarknadsnämnden föreslås ett integrationsutskott, med anledning av det ökande flyktingmottagandet.

Ett gemensamt budgetförslag kommer att presenteras under ett extra kommunstyrelsemöte den 30 november.

MER Politiska plattformen

Den grönblåa koalitionen bestående av M, MP, C, FP och KD, som nu har majoritetsstyre, har tagit fram en politisk plattform tillsammans. Sex punkter tas upp som prioriterade frågor:

Tillväxten ska ske ansvarsfullt och hållbart. ”Sundbyberg behöver växtkraft i stället för växtvärk.”

Utanförskapet ska brytas.

Ekonomin ska vara välskött.

Kymlinge ska fredas och naturreservatet ska utvidgas.

Järnvägen ska
grävas ned och Ursvik ska byggas ut enligt tidsplanen.

De kommunala kärnverksamheterna ska hålla hög kvalitet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10