LYCKLIG. Den vana svamplockaren Ann-Britt Pettersson har aldrig plockat svamp i januari förut. Foto: Sara Ringström

Mild vinter – Unik chans för ovanlig svamp

Tack vare den milda vintern har flera ovanliga svamparter ploppat upp i Huddinges skogar. Vissa går att äta, andra är rödlistade.

  • Publicerad 13:46, 10 jan 2018

Thomas Strid, kommunekolog i Huddinge, har haft en spännande vinter så här långt. Med temperaturer över nollstrecket har han hittat flera svamparter som vanligtvis inte syns till.

– En svampgrupp som är rolig är skålsvampar. Det finns alla möjlig stora och små. De jag har hittat är väldigt små, typ 3–4 millimeter. Flamskålen hittade vi på gamla fruktträd i en ödeträdgård i Flemingsbergsskogen. Det finns väldigt få fynd i Sverige, så det var extra roligt.

Mest sällsynt är ändå vintertaggingen. En rödlistad art som endast växer så här års när väderleken tillåter.

– Om det finns mycket ser man det tydligt. De måste ha tallar som är minst 100 år gamla. De växer aldrig på yngre träd.

I Paradiset och Flemingsbergsskogen finns rätt förutsättningar.

Om du är ute efter svampar att äta har du en unik chans att plocka vinterskivlingar just nu. De är gula och växer på träd. Men det finns även mängder av trattkantareller i skogarna.

Mossan knastrar som kramsnö under våra kängor. Vi är på jakt efter skogens gula guld, men överallt täcks marken av bruna fastfrusna löv. Det är kanske inte så konstigt eftersom det är minusgrader och mitt i januari.

– Trattis!

I havet av bruna löv och grön mossa uppenbarar sig en liten gul stam. En ensam ståtlig trattkantarell.

– Jag har aldrig hittat svamp så här sent på säsongen förut. Men igår gick jag bara en bit in från stigen och där fanns det massor. Mer än jag kunde få med mig hem, säger Ann-Britt Pettersson, som är en van svampplockare från Snättringe.

Med Ann-Britts hjälp går vi ut en sväng i skogen intill Gömmaren. När svampögonen väl har vant sig hittar vi ännu fler. De är genomfrusna så man får bryta av stammen för att få loss dem.

– Helt otroligt. Jag trodde att de skulle bli till geléklumpar när de tinade. Men de blir lika fina och spänstiga som färska, säger hon.

Går att plocka frysta

Thomas Strid är kommunekolog i Huddinge och han har själv ätit sig mätt på svampomeletter de senaste veckorna.

– Det är väldigt, väldigt sällan de växer så här sent på säsongen. Det har varit extremt bra förutsättningar. Inte bara för matsvampar, utan också för lite ovanligare svampar som växer på träd och sådant. Bland svampexperter har det varit väldigt spännande.

Man brukar säga att frosten sätter punkt för svampsäsongen, men det stämmer inte riktigt enligt Thomas. Svamparna är frusna, men går fortfarande att plocka. Om minusgraderna håller i sig påverkar det däremot tillväxten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.