Övning. Det var under den stora övningen Northern Wind i norra Sverige som Enköpingsmilitären ägnade sig åt sin hobby geocaching. Foto: Emy Åklundh/Försvarsmakten

Militär lekte skattjakt under tjänstgöringen

En chef på psyopsförbandet i Enköping är anmäld för tjänstefel. Mannen har under arbetstid och med Försvarsmaktens fordon ägnat sig åt sin hobby geocaching.

  • Publicerad 09:35, 16 okt 2019

En chef på psyopsförbandet i Enköping deltog i mars i den stora militärövningen Northern Wind i norra Sverige. Under övningen ska Enköpingsmilitären vid minst tre tillfallen avvikit från sin tjänst och grovt åsidosatt sina beordrade uppgifter. Enligt anmälan avvek Enköpingsmilitären från sin tjänst trots att hans närmaste chef vid flera tillfallen meddelade att han skulle sluta med det beteendet.

Den otillåtna frånvaron uppgår till cirka 20 timmar där mannen har nyttjat Försvarsmaktens fordon och drivmedel för att utföra sitt fritidsintresse, geocaching.

Geocaching är en sorts skattjakt där utövarna söker skatter, så kallade cacher, vars koordinater är utlagda på internet. Eftersom den anmälde Enköpingsmilitären själv hade registrerat sin skattjakt på en webbplats för geocaching kunde hans överordnade enkelt kartlägga den otillåtna aktiviteten.

Vid utredande samtal nekade den anmälde militären först till anklagelserna. Han uppgav senare att det var viktigt att se annat än motorväg och att skattjakten ofta är intressant ur ett militärhistoriskt perspektiv. Mannen uppgav också att han tänker bäst i bilen, att det ger tid för reflektion och är ett sätt att förena nytta med nöje. Att göra stopp menar han är nödvändigt för att hålla sig vaken.

Ledningsregementet har begärt att Försvarsmaktens personalansvarsnämnd ska pröva ärendet för en disciplinär åtgärd.

Geocaching är en högteknologisk skattjakt som är mycket populär, inte bara i Sverige utan i de flesta länder. Geocaching anses passa för alla åldrar och är inte bundet till årstider.

Med hjälp av en gps-enhet ska man hitta "skatter",  eller så kallade cacher. Skatterna kan vara av olika storlekar och former. Ofta är det en plastlåda där det också kan finnas symboliska gåvor åt den som hittar skatten. När man har hittat en skatt, så ska den loggas, dels i den loggbok som ska finnas i lådan och dels på en särskild hemsida som används för den internationella skattjakten.

Det finns även appar att ladda ner i mobiltelefonen för den som vill ägna sig åt geocaching.

Blåljus i helgen: Vådaskott vid vildsvinsjakt

Nyheter En jägare i 50-årsåldern fördes i lördags kväll till sjukhus sedan han träffats av ett vådaskott. Dessutom: däckstölder på Fårticksgatan, lägenhetsbrand och rattfylleri vid Coop.måndag 11/11 10:46

Hur hamnade brassarna i Fanna?

Nyheter Succésäsongen. Spektakulär trupp ger frågetecken. Det var glädjescener på Fanna IP för en månad sedan när Fanna BK:s herrlag vann premiärsäsongen i Division 3 Norra Svealand. Men succésäsongen har också omgärdats av rykten. – Vi visste redan inför...fredag 8/11 13:27