Militären anmäld för kränkande visitation

Ett par boende i Bro har JO-anmält Försvarsmakten. Enligt anmälan ska frun bland annat ha kroppsvisiterats av manliga soldater utomhus. "Har ni en armé av perversa?", undrar mannen.

  • Publicerad 11:39, 12 feb 2019

Har ni en armé av perversa?

En eftermiddag i november ska kvinnan ha cyklat på vägen mellan Håbo häradsväg och Sättervikshage. Kvinnan är i 60-årsåldern och har sitt ursprung i ett annat EU-land. Kvinnan blev stoppad av militärer som tog hennes utländska körkort och frågade ut henne om hennes och makens personuppgifter. Detta med motiveringen att hon befann sig på militärt område.

Det var minusgrader och kvinnan hade endast på sig tunna kläder. Hon berättade för militären att hon frös och att hon lider av en blodsjukdom. Trots detta ska kvinnan ha tvingats stanna kvar på platsen.

Kvinnan ska sedan ha kroppsvisiterats av manliga soldater medan hon fortfarande befann sig utomhus på vägen. Kvinnans man, som skrivit anmälan till Justitieombudsmannen, JO, frågar om miltären består av perversa människor.

Enligt anmälan fick kvinnan också skriva under papper som hon inte kunde förstå. Hon tvingades även låsa upp sin mobiltelefon så att militären kunde undersöka innehållet i den.

Först efter flera timmar fick kvinnan tillbaka sig körkort och tilläts lämna platsen. Hon ska ha frusit och känt sig väldigt rädd. Efter att ha kommit hem kände hon sig sjuk och hade svårt att sova.

Kvinnans man är väldigt kritisk till det inträffade. "Den härliga och modiga svenska armén, som står där i sina varma vinteruniformer, tvingar en äldre dam på över 60 år, till att stanna i kylan i timmar", skriver han i anmälan.

Mannen frågasätter överhuvudtaget att kvinnan befunnit sig på militärt område. Han menar att händelsen inträffade på en allmän väg.

Försvarsmakten vill i skrivande stund inte säga något om händelsen.

– Försvarsmakten har inte för avsikt att kommentera det här under tiden som Justitieombudsmannen tittar på det, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Hur militär som bevakar skyddsobjekt får agera regleras av skyddslagen. Där står det bland annat att den som uppehåller sig invid ett skyddsobjekt är skyldig att, på begäran av den som bevakar skyddsobjektet, uppge namn, födelsetid och hemvist, samt underkasta sig kroppsvisitation.

Militär som bevakar ett skyddsobjekt har också rätt att tillfälligt omhänderta en person, samt att gripa människor om det finns skäl för det.

JO kräver att Försvarsmakten yttrar sig i ärendet senast den 2 april.

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt