Militärens tips: ”Åk i tid till jobbet”

Aurora har startat på allvar. Imorgon fredag lär det sannerligen märkas. Då stängs nämligen E18 av.

  • Publicerad 09:16, 12 sep 2017

Den har varit omtalad länge. Nu är den igång. Den stora militärövningen där 19000 soldater ingår. 5000 av dessa, kvinnor och män kommer att vara på plats i Enköping totalt under övningen. Där ingår också 2500 fordon och det lär märkas.

– Åk i tid till jobbet, konstaterade Patrick Ericzon, Mark- och Miljöofficer.

Framförallt kommer det att märkas av för alla som pendlar till och från huvudstaden under morgondagen.

– En upplastad stridsvagn med dragekipage, då är vikten någonstans mellan 90 och 100 ton. Den måste använda bromitt när man åker, så att inte bron välter. Så att på fredag den 22 september så kommer vi stänga av E18, från morgonen, cirka 06.00 till 14.00. Då stänger vi av de två östliga fälten, de man åker på när man åker till Stockholm, säger Patrick Ericzon.

– Det är för att vi måste kunna åka mitt på vägbanan i vissa avsnitt. Det kommer att vara avspärrat från Enköping till bortanför Bålsta. Tipset är att åka kollektivt, om man inte vill sitta i kö.

Mer frekvent militär närvaro kommer att märkas även på mindre vägar och möten kan ställa till problem och stjäla tid.

– Ge oss en chans att flytta på vårt fordon. När en stridsvagn ska gå av vägen så måste man ofta stanna vagnen, kontrollera om det går att gå av. Går de bara av så förstör de vägkanten. Ta lite extra tid på er och är ni i tid till jobbet ändå, då har ni extra tid till morgonkaffet, säger Patrick Ericzon.

– Det är större chans att komma fram på de större vägarna, för där kan man mötas.

Det här är Aurora

Övningen pågår under vecka 37-39 i september i hela Sverige men främst i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

Fler än 19 000 kvinnor och män ur Försvarsmakten samt ett 40-tal myndigheter och förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.

Inte sedan 1993 har en mililtärövning av den här sorten genomförts i Sverige.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33