Katarina Luhr (MP) är kritisk till de nya planen på Bromma flygplats. Foto: Karin Röse/Andreas Enbuske

Miljöborgarrådet kritisk till de nya planen på Bromma

Beskedet om att Brussels airlines ska byta ut sina plan på Bromma flygplats till nya som bullrar lika mycket som de gamla kritiseras av Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr (MP).

  • Publicerad 16:13, 17 mar 2017

– Anledningen till att vi tycker att det är dåligt är att många stockholmare är bullerstörda, vi räknar med att 13 000 personer störs av buller från Bromma flygplats, säger Katarina Luhr (MP), och fortsätter:

–  Vi utredde de befintliga planen förra året för att se om de klarar bullernivåerna. Under de diskussionerna så framförde man från Swedavias håll att det kommer nya plan som är tystare. Och det är det vi har trott på, men så verkar inte vara fallet nu. 

Plan byts ut på Bromma – bullrar lika mycket som de gamla

Men varför godkände ni i miljö- och hälsoskyddsnämnden då de nya planen?

Om man klarar miljötillståndet får man flyga från Bromma. Då får vi som tillsynsmyndighet inte säga på nåt annat sätt . 

Om ni nu vill ändra på det här, hur ska ni göra då?

– Då får man fundera på om man skulle behöva ett nytt miljötillstånd nu när det faktiskt finns plan som är tystare. Men det är otroligt omfattande att skriva om ett miljötillstånd, det tar många år kostar väldigt mycket. 

Samtidigt har flygbolaget BRA haft planer på att köpa in de tystare planen Bombardier. Men företaget avvaktar nu ett besked från regeringen om införandet av flygskatt.

Blir det inte paradoxalt att det är din regering som samtidigt gör att bolagen inte vill satsa pengar på de tystare planen?

– Jag tycker flygbolagen ska ta sitt ansvar både vad gäller miljö och buller. Så jag tycker att man ska köpa in de här planen i alla fall. Antalet flygresenärer ökar, och den utredning som har gjorts visar att även om flygskatten införs kommer flygresenärerna att öka men inte lika snabbt. Så frågan är hur mycket flygbolagen faktiskt kommer att påverkas i grunden av flygskatt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här flyger helikoptrarna i formation över Bromma

"Inte ofta de flyger så många" Såg du också helikoptrarna över Bromma? Vid halv två-tiden i eftermiddags passerade sju helikoptrar Ålsten. Helikopterflottiljen berättar varför.onsdag 20/6 15:54

Växthusvägens rondeller – snyggast i stan?

Prisas för sin design Om du har lagt märke till konsten i rondellerna längs med Växthusvägen i Ormbacka, Skälby, är du inte ensam. Konsten vann nämligen ett pris för sin design nyligen.onsdag 20/6 12:18