POPULÄR. Elcykelförsäljningen i Väsby har skjutit i höjden sedan staten införde elcykelpremien i februari 2018. Foto: Mostphotos

Miljoner att söka för elcykel

Miljövänligare än bil och mer lät trampad än vanlig cykel. Frisk luft på köpet. Närmare 400 Solnabor har utnyttjat Naturvårdsverkets elcykelpremie sedan bidraget infördes i februari. Fortfarande finns det miljoner kvar att söka.

  • Publicerad 10:23, 14 sep 2018

Den 1 februari införde staten en elcykelpremie som innebär att köpare får tillbaka 25 procent av inköpskostnaden när de köper en ny elcykel, eller max 10 000 kronor. Premien har blivit så populär att Naturvårdsverket, som hanterar ansökningarna, varnar för att pengarna som var avsedda för hela 2018 troligen kommer att ta slut redan i slutet på september.

Närmare 400 invånare i Solna hittills nyttjat premien. Det placerar Solna på sjätte plats av länets 26 kommuner. 4,6 Solnabor per tusen invånare har fått ersättning mot 7,4 per tusen i Danderyd och 7,0 per tusen i Lidingö som är de två Stockholmskommuner där störst andel av invånarna har ansökt om bidraget.

Samtidigt ligger Stockholms län långt efter de flesta andra län. Halland toppar elcykelköpen, med 10,6 per tusen invånare. Tvåa kommer Gotland och trea Kronoberg. Snittet för Stockholms län är 3,9 per tusen invånare.

Totalt har 426 miljoner kronor anslagits till projektet. Den 10 september fanns det fortfarande 86 miljoner kvar i bidragspotten.

MER Så har bidraget utnyttjats

Danderyd 7,4

Lidingö 7,0

Nacka 6,6

Ekerö 5,7

Täby 4,7

Solna 4,6

Stockholm 4,2

Nykvarn 4,1

Sollentuna 4,0

Tyresö 4,0

Vaxholm 3,6

Huddinge 3,4

Österåker 3,2

Järfälla 3,1

Salem 3,1

Sundbyberg 3,1

Norrtälje 2,9

Upplands-Bro 2,8

Nynäshamn 2,7

Värmdö 2,7

Upplands Väsby 2,6

Södertälje 2,4

Haninge 2,3

Vallentuna 2,3

Botkyrka 1,9

Sigtuna 1,7

Antal utbetalningar per tusen invånare i Stockholms län.

MER Premien

VAD: Bidrag för den som köper en ny elcykel, moped, motorcykel och vissa fordon för användning av personer med fysisk funktionsnedsättning. Bidraget gäller även köp av eldriven utombordsmotor.

OMFATTNING: Bidraget är ett engångsbelopp som bara kan nyttjas en gång person. Inköpskostnaden ersätts med högst 25 procent, dock högst 10 000 kronor. Ansökan ska göras till Naturvårdsverket senast sex månader efter inköp och köparen måste vara folkbokförd i Sverige.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Fler nyheter i Vi i Solna

S-budget satsar på skolorna

Nyheter Finansieras med skattehöjning Stora satsningar på skola och förskola finansierade genom en skattehöjning på 16 öre. Det är tyngdpunkten i Socialdemokraterna alternativa budget för Solna.tisdag 20/11 16:46

Bristol-skylten är på plats

Nyheter Officiell nyinvigning i helgen Nu är Bristol-skylten på plats. Och den lyser. För första gången på många år. Den officiella nyinvigningen blir i helgen.måndag 19/11 17:52

Kritik mot AIK-stipendium

Nyheter "Strider mot likställighetsprincipen" Solna stads beslut att fira AIK:s fotbollsguld med ett stipendium som ska gå till ett av klubbens ungdomslag har orsakat en våldsam debatt i sociala medier. Alla föreningar ska behandlas lika, anser...måndag 19/11 8:51