POPULÄR. Elcykelförsäljningen i Väsby har skjutit i höjden sedan staten införde elcykelpremien i februari 2018. Foto: Mostphotos

Miljoner att söka för elcykel

Miljövänligare än bil och mer lät trampad än vanlig cykel. Frisk luft på köpet. Närmare 400 Solnabor har utnyttjat Naturvårdsverkets elcykelpremie sedan bidraget infördes i februari. Fortfarande finns det miljoner kvar att söka.

  • Publicerad 10:23, 14 sep 2018

Den 1 februari införde staten en elcykelpremie som innebär att köpare får tillbaka 25 procent av inköpskostnaden när de köper en ny elcykel, eller max 10 000 kronor. Premien har blivit så populär att Naturvårdsverket, som hanterar ansökningarna, varnar för att pengarna som var avsedda för hela 2018 troligen kommer att ta slut redan i slutet på september.

Närmare 400 invånare i Solna hittills nyttjat premien. Det placerar Solna på sjätte plats av länets 26 kommuner. 4,6 Solnabor per tusen invånare har fått ersättning mot 7,4 per tusen i Danderyd och 7,0 per tusen i Lidingö som är de två Stockholmskommuner där störst andel av invånarna har ansökt om bidraget.

Samtidigt ligger Stockholms län långt efter de flesta andra län. Halland toppar elcykelköpen, med 10,6 per tusen invånare. Tvåa kommer Gotland och trea Kronoberg. Snittet för Stockholms län är 3,9 per tusen invånare.

Totalt har 426 miljoner kronor anslagits till projektet. Den 10 september fanns det fortfarande 86 miljoner kvar i bidragspotten.

MER Så har bidraget utnyttjats

Danderyd 7,4

Lidingö 7,0

Nacka 6,6

Ekerö 5,7

Täby 4,7

Solna 4,6

Stockholm 4,2

Nykvarn 4,1

Sollentuna 4,0

Tyresö 4,0

Vaxholm 3,6

Huddinge 3,4

Österåker 3,2

Järfälla 3,1

Salem 3,1

Sundbyberg 3,1

Norrtälje 2,9

Upplands-Bro 2,8

Nynäshamn 2,7

Värmdö 2,7

Upplands Väsby 2,6

Södertälje 2,4

Haninge 2,3

Vallentuna 2,3

Botkyrka 1,9

Sigtuna 1,7

Antal utbetalningar per tusen invånare i Stockholms län.

MER Premien

VAD: Bidrag för den som köper en ny elcykel, moped, motorcykel och vissa fordon för användning av personer med fysisk funktionsnedsättning. Bidraget gäller även köp av eldriven utombordsmotor.

OMFATTNING: Bidraget är ett engångsbelopp som bara kan nyttjas en gång person. Inköpskostnaden ersätts med högst 25 procent, dock högst 10 000 kronor. Ansökan ska göras till Naturvårdsverket senast sex månader efter inköp och köparen måste vara folkbokförd i Sverige.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

Trygghet och miljö i blågrön regeringsplan

Nyheter Regeringsplanen för Solna presenterad Solnas blågröna styre har redan presenterat sin plan för skolorna i kommunen. Och nu har de också presenterat regeringsplanen för den kommande mandatperioden, där bland annat satsningar på miljö och...fredag 22/2 12:00

Målet: Varannan Solnavilla ska ha solceller 2023

Nyheter Lokal bank satsar på förnybar energi Handelsbanken slår ett slag för hållbar och förnybar energi i Solna. Med hjälp av en särskild satsning vill banken hjälpa Solnaborna att på ett enkelt sätt skaffa solceller till villan.torsdag 21/2 14:30

Stora problem i SL-trafiken

Nyheter ✓Stopp på Roslagsbanan under morgonen ✓Förseningar i pendeltågstrafiken En nedriven kontaktledning har stoppat upp trafiken på Roslagsbanan och orsakat förseningar och inställda avgångar. Det är även flera förseningar på pendeln.torsdag 21/2 8:45