Vildsvin. Ny forskning ska utreda om det går att skrämma bort grisarna. Foto: Mostphotos

Miljoner till forskning på vildsvinsbekämpning

Naturvårdsverket har beslutat att lägga tre miljoner på att forska på vildsvinsbekämpning. Högtalare ska spela upp läskiga ljud för att skrämma bort djuren från grödorna.

  • Publicerad 16:56, 7 feb 2020

Natuvårdsverket vill forska på vildsvinsbekämpning. Målet är prova metoder för att effektivt skrämma vildsvin från grödorna, för att minska de skador som vildsvin orsakar på åkrar. Nu satsar de 3 miljoner på det nya projektet. En av de metoder de ska forska på går ut på att helt enkelt spela läskiga ljud som ska göra vildsvinen oroliga. 

– Det kan vara hundskall, människoröster eller något annat. Det ska göra att de söker skydd och lämnar åkern. Men vi vet inte hur länge metoden håller, eller om djuren kommer vänja sig, vi kanske behöver ett helt batteri med olika djur, säger Andreas Seiler, projektansvarig på SLU.

Jägare och bönder går samman för att hålla vildsvinen borta

Skjuter av kultingar

En annan, lite mer aggressiv metod, går ut på att selektivt skjuta av kultingar i en kull. Tanken är att suggan ska välja att lämna området när det blir otryggt för hennes familj. 

– Det här är den svåra metoden. Att skjuta bort djur direkt lär de sig inte något av, säger Andreas Seiler.

Allt fler svin i Vallentuna – "Kan bli som fotbollshuliganer"

Stora ökningar i Sverige

Vildsvinsstammen ökar stort i hela landet, och Vallentuna är en av de kommunerna i Stockholms län som har drabbats till följd av det. Enligt statistik från nationella viltolycksrådet har kommunen haft en stadigt ökande trend av viltolyckor med vildsvin de senaste fem åren, förutom att de orsakar markskador och bökar upp grödor på fälten. Det är en bild som kan bekräftas av Kjell Åkerström, ordförande i Norrorts jaktvårdskrets. 

– Frågar du en del bönder så är det katastrof. Det gäller att lära sig djuren, säger han.