MESSINGEN. Det blir ingen staty av författaren på Love Almqvists torg utanför Messingen i Upplands Väsby. Foto: Charlotte Årling/Wikipedia

Miljonkonstverk vid Love Almqvists torg slopas

Det omstridda miljonkonstverket vid Love Almqvists torg slopas. I stället ska pengarna användas till att stärka tryggheten genom ökad belysning vid Messingen. Men oppositionen och Almqvistsällskapet rasar mot förslaget.

  • Publicerad 13:50, 5 apr 2019

I maj förra året beslutade kommunstyrelsen och den då rödgröna majoriteten att ett konstverk skulle uppföras på Love Almqvists torg till författarens ära, på initiativ från Almqvistsällskapet. Prislapp: En miljon kronor. Kommunen skulle stå för 750 000 kronor och byggaktören Brabo 250 000 kronor.

Men det blir med största sannolikhet inget konstverk. Nu föreslår miljö- och planutskottet att beslutet upphävs. "Mot bakgrund av att konstverket ännu inte uppförts och inga större projektkostnader lagts ner föreslås att beslutet om konstverk vid Love Almqvists torg upphävs. De medel som skulle ha använts kan i stället med fördel användas för att på olika vis stärka tryggheten genom förstärkt belysning, bland annat."

Väsbys Bästa vill se Anton Tamm som staty

Väsbys Bästa, som ingick (även) i det dåvarande styret, och röstade mot förslaget på en staty, kan nu "andas ut".

– Skattebetalarnas pengar ska i första hand gå till kommunens verksamhet och inte till att resa statyer efter författare som har varit döda i 150 år och som inte på något sätt kan knytas till platsen utanför Messingen. Är det någon som ska stå staty på denna plats är det Anton Tamm som grundlade det moderna Väsby, säger gruppledare Roland Storm (VB).

Almqvistsällskapet rasar

Men oppositionen och Almqvistsällskapet rasar mot att statyn inte blir av.

– Det är häpnadsväckande att Moderaterna i Väsby lägger mer energi på att stoppa konst och utsmyckning än att göra Väsby mer attraktivt, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

Vanja Edwinson, ledamot i Almqvistsällskapet, är otroligt besviken att konstverket hotas.
– Vi i Almqvistsällskapet förstår inte varför Upplands Väsby kommun inte vill ta vara på  möjligheten att lyfta fram denna nytänkande och spännande författare med rötterna i Upplands Väsby.

Beslut fattas på måndag

Hittills har det nu inställda konstverksprojektet kostat 15 000 kronor i konsultarvode samt 40 interna arbetstimmar. Ett avtal är tecknat, men enligt tjänsteutlåtandet finns det möjlighet att dra sig ur utan några ekonomiska konsekvenser.

Det slutgiltiga beslutet fattas på kommunstyrelsen på måndag den 8 april.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Bensinmack i Runby utsatt för inbrott

Nyheter Använde någon form av såg för att bryta upp dörr En bensinmack i Runby utsattes natten till måndagen för ett inbrott. Det är dock oklart om gärningspersonerna fick med sig något byte.måndag 24/6 11:33

Nu stängs getingmidjan – så påverkas du

Nyheter ✔Största avstängningen någonsin ✔Ökad trängsel ✔Det här gäller ✔Stopp på röda och gröna linjen framöver Tågspåren mellan Stockholm Central och Stockholms södra stängs av i åtta veckor nu i sommar. Så här planerar SJ, Trafikverket och MTR att lösa trafiken under avstängningen.söndag 23/6 9:30
Stockholm Direkt