Högdalens C. Foto: Linda Gren

Miljonregn när Vantör ska bli tryggare

Enskede-Årsta-Vantör får över sju miljoner kronor av staden centralt för att göra utemiljön tryggare. Vinnarna är Dalen, Hagsätra, Högdalen, Östberga och Rågsved.

  • Publicerad 17:06, 14 feb 2018

Staden delar ut totalt 100 miljoner kronor under 2018 till stadsdelarna för att de ska göra utemiljöer i vissa områden mer trygga. I Enskede-Årsta-Vantör kommer pengarna att gå till Dalen, Hagsätra, Högdalen, Östberga och Rågsved, som får totalt 7,4 miljoner:

Mer belysning

I Dalen ska man göra i ordning en plats i området som Dalenborna tycker är mycket otrygg och där det, enligt boende, förekommer kriminell verksamhet. Kostnad: 1 miljon kronor. Det handlar om parkeringsplatsen bakom Ica i centrum, där man vill ha bättre belysning och en vägbom som hindrar bilar från att köra in där vissa tider på dygnet. Den andra platsen är parkeringen på andra sidan centrum, bakom simhallen, där ska mer belysning sättas upp.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det här är platser som Dalenborna upplever som mycket otrygga, därför har vi ansökt om pengar för att försöka göra något åt det, säger Lena Lundström Stoltz, stadsdelsdirektör i Enskede-Årsta-Vantör.  

I Hagsätra görs en rad olika åtgärder med bland annat bättre belysning. Kostnad: 1,45 miljoner. I Högdalen görs olika saker, bland annat bättre belysning och trafikhinder. Kostnad: 1 miljon. I Rågsved fixas bättre belysning och trafikhinder. Kostnad: 1,2 miljoner. I Östberga ordnas flera åtgärder för att skapa trygga torg och mötesplatser, även en ny trappa och extra ingång till förskolan vid Östberga torg.

Samtliga arbeten startar i mars-april, utom förskoletrappan som ska vara klar under våren 2018.

Trygghet på agendan

– Vi tar ett helhetsgrepp om trygghetsfrågorna och har tidigare beslutat om ordningsvakter, kameraövervakning och mer pengar till det förebyggande arbetet. Med trygghetsfonden går vi nu vidare och stärker den fysiska tryggheten runt om i staden, säger Karin Wanngård, (S), finansborgarråd i Stockholm.  

Trygghetsfonden inrättades av den styrande majoriteten i Stadshuset och stäcker sig över två år, även 2019 delas totalt 100 miljoner kronor ut. Stadsdelarna får själva söka pengar ur fonden och motivera varför det behövs.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Polisen glatt överraskad av mystisk man

Nyheter Fattade misstankar när han strök runt polisbilen: "Vafan gör han" Mannen strök runt den tomma polisbilen. Konstaplarna anade oråd och tog sig genast mot bilen – där de blev glatt överraskadesöndag 18/11 8:30

Nu ska bilister också välja elscooter

Nyheter Tre garage öppnar för populära elsparkcyklar Ställ bilen och ta el-scootern. Det hoppas Stockholm parkering och företaget Voi blir effekten av deras nya samarbete.lördag 17/11 8:30