Lilla Ulvsättra, eller Termovägen, är ett av de områden där trygghetssatsningen ska genomföras. Foto: Mikael Andersson

Miljonsatsning på att öka tryggheten i Jakan och Kallhäll

Den styrande koalitionen i Järfälla vill få bukt med trygghetsproblemen på Söderhöjden, Termovägen och Sångvägen. Sex miljoner ska därför årligen gå till att kommunala Järfällahus ska arbeta med trygghetsskapande åtgärder. Ytterligare miljoner kronor ska gå till insatser som utökade öppettider på Tallbohovs fritidsgård och fler nattvandrare.

  • Publicerad 18:46, 24 okt 2017

Trygghetsfrågan är ett akut problem

Längre öppettider på Tallbohovs fritidsgård, tillsvidareanställda trygghetsvärdar och att förstärka verksamheten med fältassistenter och nattvandrare. Det är delar av den trygghetssatsning som den styrande koalitionen (S, C och MP) föreslår i nästa års budget.

De föreslår också ett tillägg i det kommunala bostadsbolaget Järfällahus AB, JHAB:s, ägardirektiv. Det går ut på en miljonsatsning på tryggheten i Lilla Ulvsättra (Termovägen) i Kallhäll och på Sångvägen och Tallbohov-Söderhöjden i Jakobsberg.

Områdena har alla tre pekats ut som utsatta när det gäller otrygghet och därför görs en satsning på sex miljoner kronor årligen för att öka tryggheten, något som Mitt i Järfälla var först att berätta om.

Pratat med elever

Från och med 2018 ska JHAB tillsammans med kommunen starta "sociala områdesgrupper" i de berörda områdena. Det går ut på att flera olika aktörer, som socialförvaltning, skola och polis tillsammans ska arbeta med tryggheten.

– Många ska vara engagerade för att öka tryggheten för exempelvis ungdomar som är ute på kvällar och helger, säger kommunalrådet Aphram Melki (C) till StockholmDirekt.

Utöver satsningen med JHAB ska även öppettiderna på Tallbohovs fritidsgård utökas till att ha öppet alla kvällar i veckan.

Aphram Melki har tillsammans med andra kommunpolitiker varit ute i Järfällas skolor och pratat med elever om vilka frågor som är viktiga för dem.

– Den dominerande frågan som barnen lyfter är bristen på trygghet, särskilt i Tallbohov. Och barnen berättar att det också pratas om det hemma. Det här är ett akut problem, säger Aphram Melki.

Nattvandring och trygghetsvärdar

Det kommer även att ske en omorganisering av nattvandringen i Järfälla. Kommunen ska samordna alla nattvandrare och se till att de håller till i de områden där behovet är som störst.

– Målet är att det ska bli fler nattvandrare, och att de hamnar på de ställen där folk känner sig som mest otrygga, säger Aphram Melki.

Trygghetsvärdarna som ligger under socialförvaltningen, kommer att gå från projektanställda till tillsvidareanställda för att verksamheten ska bli mer permanent. Förhoppningen är att även de ska bli fler.

Alla åtgärder som presenterats ingår i budgeten för 2018 och kommer därför att påbörjas efter årsskiftet i januari. Beslut om budgeten kommer att tas på kommunfullmäktige 20 november.

Trygghetssatsningen

9,45 miljoner kronor satsar den styrande koalitionen på trygghet i nästa års budgetförslag:

- Järfällahus får årligen 6 miljoner kronor för sociala insatser och trygghetsskapande åtgärder i bolagets bostadsområden

- I budgeten tillförs 3 miljoner kronor för att tillsvidareanställa kommunala trygghetsvärdar

- 450 000 kronor går till att utöka öppettiderna på Tallbohovs fritidsgård

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42